Инфо

25. мај 2017.25. мај 2017.
ОПШТИНСКО ВЕЋЕ УСВОЈИЛО ОДЛУКУ О УПРАВЉАЊУ КОМУНАЛНИМ ОТПАДОМ

УМЕСТО КОНТЕЈНЕРА КАНТЕ

Препуни контејнери и смеће око њих на јавним површинама је готово свакодневна слика у појединим деловима Коцељеве, те су стога у ЈКП “Прогрес” инсистирали на променама. Одлука предвиђа елиминацију металних контејнера и увођење канти за смеће које ће добити свако домаћинство
На прошлонедељној седници Општинског већа Коцељева усвојена је одлука о управљању комуналним отпадом која, према речима надлежних, представља први корак ка чистоћи. Препуни контејнери и смеће око њих на јавним површинама је готово свакодневна слика у појединим деловима Коцељеве, те су стога у ЈКП “Прогрес” инсистирали на променама. Одлука предвиђа елиминацију металних контејнера и увођење канти за смеће које ће добити свако домаћинство.
–Ми имамо око 1,2 хиљаде корисника услуга за које је потребно обезбедити око 2,5 хиљада канти које су прилично скупе. Зато смо принуђени да идемо сукцесивно, улицу по улицу. Заиста је реч о огромним количинама смећа. Статистика каже да се у Америци ствара шест килограма смећа по становнику, а мени се чини да смо ми то премашили - сматра директор комуналног предузећа Драган Пантелић.
Начелник Одељења за урбанизам, комуналне, стамбене и имовинско-правне послове Златко Поповић указао је на велике проблеме у комуналној области одлагања смећа и истакао да одлуку треба схватити као почетак озбиљне приче.
–Време је да дефинитивно почнемо да користимо капацитете трансфер станице, да бацамо само оно што стварно не можемо да рециклирамо. Најпре ћемо кренути од Немањине улице. Склониће се контејнери где је то могуће. Разговараће се са трговцима како би се картонске кутије скупљале на другачији начин као и пластична амбалажа. Овај отпад заузима велику запремину. Око 40 одсто запремине би било решено на овај начин- оценио је Поповић и додао да ће систем наплате одношења смећа остати исти као и до сада, а то значи да ће се обрачунавати по површини стамбеног, односно пословног простора.
Председник већа Душан Илинчић сматра да је циљ овакве одлуке умањење количине смећа које се баца, а може се рециклирати.
–Регионална депонија “Каленић” није још прорадила, па смо принуђени да што пре реагујемо. Корисници ће канте добијати бесплатно, на реверс, и свако ко буде оштетио канту биће принуђен да набави другу или плати надлежном предузећу - поручио је Илинчић.
Радивој Николић, члан већа, подсетио је на све већи број дивљих депонија, посебно у сеоским подручјима у којима нема организованог одношења смећа. Према његовим речима требало би доследно спроводити казнену политику према несавесним грађанима. Верује да би новчано кажњавање оних који бацају отпад на неадекватним локацијама дало жељене резултате.
О казненим одредбама ове одлуке говорио је начелник општинске управе Владимир Бојић. За физичка лица која не поштују одредбе предвиђена је максимална новчана казна у износу од десет хиљада динара, док је за правна лица она петоструко већа. Једна од новина је и скраћен поступак наплате казне.
–Инспектор издаје прекршајни налог у складу са законом. Лице против кога је издат налог може у року од осам дана да плати половину изречене казне. Ако то не учини налог се са констатацијом коначности и забелешком да казна није плаћена доставља надлежном прекршајном суду у циљу извршења - објаснио је Бојић.
В.Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa