Инфо

25. мај 2017.25. мај 2017.
Труд се увек исплати
ЛУКА ТОВАРОВИЋ, СТУДЕНТ СТОМАТОЛОШКОГ
ФАКУЛТЕТА У БЕОГРАДУ

Труд се увек исплати

„Бити међу најбољим студентима града значи много само по себи, па самим тим и бити стипендиста, мада морам да признам да када учим не размишљам о стипендији већ о знању које ћу сутра моћи да применим у пракси тако да ми стипендија дође као награда за уложени труд“, истиче један од чланова недавно оформљеног Студентског савета града Шапца
Шапчанин Лука Товаровић, стипендиста града Шапца који је недавно постао и један од саветника градоначелника града Шапца Небојше Зеленовића, још као дечак са само десет година заволео је стоматологију. Управо та љубав допринела је да одабере студије стоматологије у Београду. Тренутно је на петој години студија са просечном оценом 9,82.
- За разлику од друге деце код које се у том периоду јавља страх од стоматолога и ординације, приступ и опхођење мог стоматолога довело је до тога да стоматолошку столицу и инструменте заволим, а не да од њих побегнем – каже Лука.
Иако је стоматологија често породични посао Лука је заобишао традицију, па је тако уместо да постане учитељ или војно лице одабрао сасвим другачији пут.
- Први сам у мојој породици који се отиснуо у ово. Не знам да ли је моје опредељење утицало на сестру, али и она је одабрала стоматологију. Најважније је да је и она заволела оно што студира – додаје Лука.
Жеља му је да након завршених студија покрене сопствену приватну праксу у којој ће пружити све услуге из домена стоматологије.
- Желео бих да се након завршетка студија посветим раду са пацијентима и стекнем што више искуства у ординацији, јер је то основа стоматологије. Наравно, желео бих да се у неком тренутку вратим и на факултет и упишем постдипломске студије. Током основних студија сам имао прилику да радим истраживања и то даје један заиста другачији поглед на ову професију.
Као будући стручњак у области стоматологије сматра да је преко потребна едукација становништва о важности здравља уста и зуба. Управо из тога је проистекла и његова прва идеја везана за новодобијену функцију саветника градоначелника Шапца.
- Намеравам да са професорима Стоматолошког факултета израдим едукативни материјал о важности и начинима очувања оралног здравља код трудница и новорођенчади.
Првобитна реакција на именовање за ову функцију изостала је јер како и сам искрено каже испрва му није била јасна будућа улога.
- Био сам потпуно збуњен, али након што нам је градоначелник објаснио своју идеју схватио сам да је то, пре свега, одлична прилика да својим суграђанима помогнем у очувању зравља зуба јер је ипак то оно за шта се школујем. Бити међу најбољим студентима града значи много само по себи, па самим тим и бити стипендиста, мада морам да признам да када учим не размишљам о стипендији већ о знању које ћу сутра моћи да применим у пракси тако да ми стипендија дође као награда за уложени труд.
Иако је размишљао о одласку из земље по завршетку факултета због чињенице да је животни стандард у земљама западне Европе знатно виши сматра да, ако се довољно бориш и трудиш успећеш где год да си.
- Верујем да се у животу труд увек исплати. Зато бих свим младима поручио да упишу оно чиме желе да се баве, јер ће им онда, бар из мог угла, студирање бити уживање, а не обавеза – поручио је Лука.
О. Гавриловић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa