Инфо

6. јул 2017.6. јул 2017.
ЈЕДНА ИЗЛОЖБА ЗА ДВА ЈУБИЛЕЈА
ПРОЈЕКАТ МУЗЕЈ У БИБЛИОТЕЦИ: ЛИКОВНА АНТОЛОГИЈА ПРОФЕСОРА И УЧЕНИКА
ШАБАЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ

ЈЕДНА ИЗЛОЖБА ЗА ДВА ЈУБИЛЕЈА

Изложба радова најзначајнијих аутора, професора и ученика Шабачке гимназије из збирке Народног музеја у Шапцу и Библиотеке шабачке
У холу Библиотеке шабачке, на Видовдан, свечано је отворена изложба Ликовна антологија професора и ученика Шабачке гимназије. У питању је пројекат Музеј у Библиотеци, који је започет прошле године, представљањем лауреата награде “Игор Белохлавек”. Овогодишњом изложбом обележавају се два значајна јубилеја - 180 година Шабачке гимназије и 170 година Библиотеке шабачке.
- Одлучили смо да направимо поставку на којој ћемо представити уметничка дела из збирке Народног музеја и Библиотеке шабачке. Шабачка гимназија је, неретко, била стожер развоја културе, а њени професори и ученици, носиоци уметничке луче у граду. Поједини представљају значајна имена српске историје уметности, а њихов утицај на развој шабачке ликовне уметности, немерљив је, нагласила је историчарка уметности Татјана Марковић.
Наши суграђани имају прилику да виде радове најзначајнијих аутора, које баштини Народни музеј у Шапцу, углавном оних који су стварали током 20. века, али и савременике. Довољно је да поменемо имена неколиких професора Шабачке гимназије, као што су Мара Лукић Јелесић, Стеван Чалић, Хакија Куленовић, Драгиша Марсенић и Душан Нешковић, који је пре неколико година започео професуру ликовног педагога. Поред тога, јавност може да се упозна и са делима ученика различитих генерација, који су похађали престижну шабачку школу – Милића од Мачве, Владислава Лалицког, Владимира Војводића, Слободанке Ракић Шефер, Радивоја Маринковића Роке, Петра Гајића, Михајла Глигорића Глише, Бранислава Нешковића, Игора Марсенића и других.
- Изложени су и радови из наше ликовне збирке, коју стварамо протеклих петнаест година, захваљујући уметницима који излажу код нас. У току године организујемо неколико ликовних изложби, штампамо каталоге и плакате, а уметници нам поклоне једно своје дело. Такође, део наше збирке су и ликовни радови које смо откупили захваљујући Министарству културе, истакла је директорка Библиотеке шабачке Соња Бокун Ђинић и додала да је Шабачко читалиште настало захваљујући професорима Шабачке гимназије - На овај начин одајемо почаст нашим оснивачима.
Радови су изложени у холу, дуж степеништа и у свечаној сали Библиотеке шабачке. Поставка је отворена до 30. августа.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa