Инфо

3. август 2017.3. авг 2017.
КОЛЕГЕ ИЗ НЕДЕЉНИКА „ВРАЊСКЕ“ ПОНИЖЕНИ НА
КОНКУРСУ ЗА ПРОЈЕКТНО ФИНАНсИРАЊЕ

ГАШИЋУ МИЛИОНИ, ЛОКАЛЦИМА НИ МРВИЦЕ

Од првог Конкурса за пројектно финансирање медија у Србији забележене су огромне нелогичности које доводе у питање оправданост оваквог начина финансирања медија
Најновији пример из Врања је права парадигма односа власти према локалним медијима. Један од најпознатијих локалних медија у Србији недељник „Врањске“ добио је на конкурсу у свом граду „огромних“ 150.000 динара, док је ОК радио прошао мало боље и добио читавих 200.000 динара. Ова два медија су прави врањански бренд, али нису по вољи локалних моћника којима се не свиђају теме и начин на који их обрађују ови медији. Ти исти моћници ће се увек „вадити“ на причу да је тако одлучила комисија. Чињенице, међутим, не могу да буду оповргнуте тако лако.
Наше колеге из „Врањских“ су конкурисале са истим пројектом и код Министарства културе са идејом да тај пројекат буде финансиран из више извора како би био прихватљивији, независнији, контролисанији, транспарентнији. Конкурс Министарства културе су прошли без икаквих проблема. Пројекат је проглашен одличним, а министар је својим потписом подржао реализацију тог пројекта. За локалну комисију, оно што је Министарство културе оценило одличним, тај пројекат је безвезе и одбачен је, односно понижен са 150.000 динара.
И сада смо дошли у ситуацију да, како то наш председник државе уме да каже, први пут у новијој историји, једна медијска кућа неће да потпише уговор са Градом и неће узети тих 150.000 динара.
С друге стране, седам милиона динара је добила, како кажу Врањанци, „Гашићева“ телевизија која дневно направи 30 минута сопственог програма, али је очигледно по вољи локалног СНС. Ова телевизија је основана прошле године пред изборе и већ је стекла поверење Комисије и градских челника да је најважнији фактор информисања у граду.
И то је матрица по којој функционише читав систем, не само у Врању. Занимљиво је да је до пре годину дана на челу Врања био социјалиста Зоран Антић. „Врањске“ су и тада имале критички став према појединим питањима када је реч о Градској управи. У једном разговору са господином Антићем питали смо га да ли му смета то што га „Врањске“ критикују, а он је на челу локалне самоуправе која финансира те новине. Одговорио је шмекерски – Свако ради свој посао.
И други социјалиста са југа Србије Новица Тончев каже да је дужност и обавеза локалних медија да критикују власт када за то има основа и потребе. Напредњаци који имају власт у 90 одсто српских градова и општина не мисле тако. За њих су само послушни медији – медији који заслужују да буду финансирани без обзира на пројекте са којима конкуришу.
Захваљујући овако разрађеном систему, многи локални медији већ су угашени, а неки ће тек бити. То су приватизација и пројектно финансирање донели медијима и грађанима Србије. Иоле критичније размишљање наспрам СНС и те братије, биће санкционисано, доведено до руба пропасти, уништено, и на крају угашено.
Решење овог проблема је вероватно светлосним годинама удаљено од нас. Проблем је у целом систему који мора да се рестартује и не сме да зависи од воље моћника. Вероватно је далеко дан када ће на власти бити странка која неће желети да уређује медије и да новинаре пусти да раде свој посао без аутоцензуре, која је много опаснија од цензуре. До тада ће много воде протећи свим нашим рекама, али кад-тад то ће време доћи.
Н. К.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa