Инфо

5. октобар 2017.5. окт 2017.
Планинари Срема на Церу
ПЛАНИНАРСТВО

Планинари Срема на Церу

Још једна добро организована акција сремачких планинара из Кленка и Платичева, чланова ПСД “Шумар” из Кленка, успешно је изведена у недељу 17. септембра ове године, непосредно после акције “Пешачењем до здравља”, која је изведена шетњом леве и десне обале реке Саве у Шапцу и Кленку, на дан 16. септембра 2017. године, у којој су бројно били заступљени сремачки планинари.
Ова Акција изведена је на теренима планине Цер у којој је узело учешће око четрнаест планинара, што из Кленка и Платичева, различите старосне доби, којима су шабачки планинари, чланови ПСД “Цер”, ставили на располагање просторије планинарског дома “Липове воде” на Церу, са спортским теренима, поред дома и искусне, планинаре, водиче.
За многе од присутних планинара из Срема ово је био први сусрет са планином Цер, са које су имали прилику да погледом досегну до Саве, преко Шапца, а потом и до својих насеља Кленак и Платичево.
Посебан осећај и доживљај на поменуте планинаре оставио је поглед са видиковца, изнад легендарног Тројана, ка Срему, преко села Поцерине, чије куће и поседи, могле су се тако лепо видети и разазнати.
О историјату планине Цер, са Тројановим градом (кулом ИИИ/ИВ век) присутнима казивао је шабачки планинар Дамјан Дача Лукић.
Лепо време било је најбољи савезник планинара, које је у поподевним часовима мало покварио јачи ветар, који је у Мачви и Срему, достизао олујну снагу и брзину, наносећи знатне материјалне штете, док се снага и моћ тог ветра на Церу није осетила, тако да су планинари своје активности завршили дружењем у дворишту поменутог дома, уз песму и игру.
М. Ботић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa