Инфо

17. фебруар 2011.17. феб 2011.
ПРИВРЕДА ДВА ОКРУГА ЛАНЕ ПОВЕЋАЛА ПРОИЗВОДЊУ

УДВОСТРУЧЕН СУФИЦИТ

У привреди Мачванског и Колубарског округа прошле године производња повећана за 7,3 одсто у односу на годину дана раније. Суфицит у размени са иностранством удвостручен. Од 14 градова и општина само Шабац. Богатић и Мали Зворник имају негативан салдо у трговању са светом
Судећи по производњи и спољнотрговинској размени, оствареним у прошлој години, привреда Мачванског и Колубарског округа почела је да диже главу. Према статистичким подацима у години за нама два округа су забележила раст производње од 7,3 одсто у односу на 2009. годину. Ипак, нема места за некакав претерани оптимизам јер прерађивачка индустрија има стопу раста од 4,4 одсто, а она у укупној производњи учествује са 80 процената. И заправо у овом сектору, од 19 индустријских грана 13 има раст производње који се креће од 4,6 па све до 48,3 процента, а шест области имају пад производње. Ипак два округа имају далеко повољнију стопу раста производње од просечне у Србији која је минуле године једва достигла 2,9 процената.
Размена са светом Мачванског и Колубарског округа протекле године приближила се вредности од милијарду долара. Значајнија од тога је чињеница да је привреда овог подручја више него удвостручила суфицит у трговању са светом. Лањски извоз је износио више од пола милијарде долара и порастао је за 15,9 одсто. По извозним резултатима два округа заузимају шесто место од 18 српских регија, а испред њих су: Београд, Нови Сад, Пожаревац, Ужице и Панчево. Суфицит у спољно трговинској размени је већи од 90 милиона долара.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa