17. februar 2011.17. feb 2011.
PRIVREDA DVA OKRUGA LANE POVEĆALA PROIZVODNjU

UDVOSTRUČEN SUFICIT

U privredi Mačvanskog i Kolubarskog okruga prošle godine proizvodnja povećana za 7,3 odsto u odnosu na godinu dana ranije. Suficit u razmeni sa inostranstvom udvostručen. Od 14 gradova i opština samo Šabac. Bogatić i Mali Zvornik imaju negativan saldo u trgovanju sa svetom
Sudeći po proizvodnji i spoljnotrgovinskoj razmeni, ostvarenim u prošloj godini, privreda Mačvanskog i Kolubarskog okruga počela je da diže glavu. Prema statističkim podacima u godini za nama dva okruga su zabeležila rast proizvodnje od 7,3 odsto u odnosu na 2009. godinu. Ipak, nema mesta za nekakav preterani optimizam jer prerađivačka industrija ima stopu rasta od 4,4 odsto, a ona u ukupnoj proizvodnji učestvuje sa 80 procenata. I zapravo u ovom sektoru, od 19 industrijskih grana 13 ima rast proizvodnje koji se kreće od 4,6 pa sve do 48,3 procenta, a šest oblasti imaju pad proizvodnje. Ipak dva okruga imaju daleko povoljniju stopu rasta proizvodnje od prosečne u Srbiji koja je minule godine jedva dostigla 2,9 procenata.
Razmena sa svetom Mačvanskog i Kolubarskog okruga protekle godine približila se vrednosti od milijardu dolara. Značajnija od toga je činjenica da je privreda ovog područja više nego udvostručila suficit u trgovanju sa svetom. Lanjski izvoz je iznosio više od pola milijarde dolara i porastao je za 15,9 odsto. Po izvoznim rezultatima dva okruga zauzimaju šesto mesto od 18 srpskih regija, a ispred njih su: Beograd, Novi Sad, Požarevac, Užice i Pančevo. Suficit u spoljno trgovinskoj razmeni je veći od 90 miliona dolara.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa