Инфо

14. децембар 2017.14. дец 2017.
ДРАГОЦЕНО И ПОСЕБНО
ИЗЛОЖБА МИНИЈАТУРНИХ КЊИГА У БИБЛИОТЕЦИ ШАБАЧКОЈ

ДРАГОЦЕНО И ПОСЕБНО

У среду у холу Библиотеке шабачке је отворена изложба књига „Минијатура на зрну грашка” аутора Дејана Вукићевића. Збирка укључује 38 минијатурних књига из збирке Народне бибилиотеке Србије. Изложба је реализована у Народној библиотеци под покровитељством Министарства културе и информисања. Шабац је двадесет четврти град по реду у којем је одржана. Дејан Вукићевић каже да су најзанимљивији експонати две књиге из Минхена од истог издавача, тј. штампара Валдана Хицнера.
-Једна је издата поводом Олимпијских игара 1972. године у Минхену. У питању је олимпијска заклетва на шест језика, а друга је оченаш која је издата на седам светских језика. Најзанимљивија ми се чини књига “Ратни манифест” цара Франца Јозефа из 1914. у којем он објављује разлоге зашто је морао да покрене рат против Србије. Окована је гвожђем и баш је вредан експонат и ниједна библиотека не поседује ту књигу. Цела збирка укупно има 300 наслова. До скоро је имала 200, али онда смо пребацили из општег фонда због формата.
Директорка Библиотеке шабачке, Јелена Подгорац Јовановић је поводом изложбе рекла:
-Изузетна прилика да у Библиотеци шабачкој видимо нешто што досад нисмо видели, минијатурне књиге. Врло су драгоцене, врло посебне. Њихова посебност није у њиховом садржају него у њиховим димензијама.
Изложба је отворена до 24. децембра.

Б.Р.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa