Инфо

8. фебруар 2018.8. феб 2018.
ИЗВОРНА ПЕВАЧКА ГРУПА ИЗ БАДОВИНАЦА

ДРИНА ЗА ТРАЈАЊЕ

Остаје песма њихова да се памти и понавља. Учесници бројних манифестација. Сада и на трајним снимцима Радио Београда
Мало ко тако дуго и истрајно шири глас о својој љубави и искрености према земљи, огњишту, Дрини, као група певача изворних народних песама “Дрина” из Бадовинаца. Давно их је окупила заједничка жеља да песмом промовишу славну српску прошлост и чувају успомену на величанствена достигнућа предака, која су им у аманет остављена. Можда и због тога су поред бројних наступа на разним манифестацијама, недавно свој глас очувања националних вредности, трајно забележили на снимку музичке редакције Радио Београда, коју је предводила магистар музике, етномузиколог Мирјана Дробац.
Тешко је рећи да ли им је лепши глас или стас, кад се појаве у народним ношњама на често импровизованим сценама. Доминирају на њима беле кошуље, “шајкаче” панталоне и појас од разнобојне свиле. А кад се заори њихово познато: “Дрино водо” или “Има једна земља мала”, ретко ко ће остати равнодушан. У неким очима, суза затрепери...
Врсна музичка уредница, признате националне медијске куће (Мирјана Дробац), каже да су пре њих “мачвански певачи”, оставили трајан траг о свом постојању и постојању ове врсте народне песме, коју данас љубоморно негује “Дрина”, упркос надирању неке нове песме која није део њиховог репертоара.
- Трудимо се да изворном народном песмом, очувамо национално обележје и традицију прошлих времена. Наравно, ту је незаобилазно и величање јунака, који су најупечатљивија слика краја и импозантних достигнућа, каже Рајко Арнаутовић, један од сталних чланова “Дрине”. Поред њега ту су још: Брана Арнаутовић, Драгољуб Бата Цветуљски, Баћа Ерцеговчевић, Драгорад Лаушевић и Берислав Тимотић.
Поред смишљених и задивљујућих наступа, освојених награда и признања, најзначајнији су им трајни снимци двадесетак изворних народних песама за Радио Београд.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa