Инфо

15. фебруар 2018.15. феб 2018.
СЛИКЕ ДРАГАНА БАРТУЛЕ
У ШАБАЧКОМ МУЗЕЈУ

“Пловити се мора”

Лична молитва аутора пажљиво је уткана у сваку од слика и само на први поглед делује читљива, али ипак остаје недокучива
Изложба слика лозничког уметника Драгана Бартуле под називом “Пловити се мора” представљена је протеклог четвртка у галерији Народног музеја Шабац. Поставка садржи радове из последња четири циклуса: Конаци и коначишта, Ктитори и чувари, Записи и Бродови. У оквиру ових фаза постоји јасна нит која их спаја. Споредни мотиви из једног циклуса постају доминантни и носећи у наредном, све док се не споје у јединствену целину.
Драган Бартула инспирацију проналази у византијском наслеђу, српској средњовековној култури и баштини. Посебно место у стваралачком опусу сликара заузима манастир Хиландар, који је више пута походио и са тог светог места поред спокоја је понео и нови уметнички архетип. Поједини радови из ове поставке подсећају на палимпсесте, јер поседују више слојева који се откривају сваким новим посматрањем. Лична молитва аутора пажљиво је уткана у сваку од слика и само на први поглед делује читљива, али ипак остаје недокучива.
Није случајно што целокупна изложба носи назив “Пловити се мора”, јер је брод одувек био својеврстан симбол у многим цивилизацијама. Од библијске Нојеве барке која симболизује спасење и наду, преко загробних лађа Египћана и Викинга са којима су сахрањивани како би лакше прешли на други свет, до модерних барки. За сликара брод представља пловидбу кроз живот и уметничке воде, којима успешно једри дуг низ година.
- Назив изложбе “Пловити се мора”, јер се кроз живот пловити мора без обзира на тежину и проблеме које носимо. То је животни мото и ми се свакако годинама приближавамо том преласку у неки други свет. Ова животна пловидба је другачија и лакша када имам подршку породице, колектива у ком радим. Када је капетан брода стамен и зна да води, све је једноставније- рекао је Драган Бартула.
- Оно што је спецификум ове поставке је чињеница да смо пре свега успели да повежемо последња четири у низу циклуса. Постоје одређени елементи у његовом сликарству који су специфични како за сваки од тих циклуса појединачно, исто тако су општа места у његовим радовима. Тако да верујем да људи када погледају ову поставку изађу са једним јединственим осећајем – навела је Татајна Марковић, виши кустос Народног музеја у Шапцу.
Драган Бартула добитник је Вукове награде за 2017. годину за нарочите резултате у стваралачком раду ширењу културе, образовања и науке у Србији.
-Награда ми причињава задовољство и потврду мог претходног рада, али ми даје и једну одговорност. Нешто што би требало да ми буде иницијатива и подстрек за будући рад и оправдање ове значајне награде – рекао је сликар.
Поставку можете погледати до 3. марта у галерији Народног музеја.
М.Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa