Инфо

22. фебруар 2018.22. феб 2018.
У ВИНУ ЈЕ ИСТИНА
СЕДМА АМАТЕРСКА ДЕГУСТАЦИЈА ВИНА ОДРЖАНА У КОЦЕЉЕВИ

У ВИНУ ЈЕ ИСТИНА

Слава виноградара, винара и гостионичара Свети Трифун се по седми пут обележава у Коцељеви. Све је почело 2012. године у кафани “Руски цар” када су се удружили власник кафане Љубинко Петронијевић, произвођач лозних калема Саша Поповић и воћар Љуба Бирташевић и одлучили да прославе овај дан.
Присећајући се тих дана Љубинко Петронијевић истиче да су организатори желели да обнове производњу у Коцељеви која је некада била винарски крај.
–Кренули смо онако, пионирски, са сталним гостима, око 40 људи. Најпре је био излазак у виноград, а увече се славило уз аматерску дегустацију донетих вина локалних произвођача. Већ је почела у то време производња вина, али углавном од купљеног грожђа, јер је виноградарске производње било веома мало - прича Љубинко у чијој кафани је организовано првих пет аматерских дегустација.
Међутим, од прошле године Свети Трифун се слави у ресторану “Делфин” на Ловцу, чувеном брду изнад Коцељеве, чији се власник Владан Ранковић прикључио организаторима ове светковине.
Владан са оцем Милорадом поседује веома уређен засад винове лозе. Баве се производњом веома квалитетних вина, а ускоро ће покренути и савремену винарију са дегустацијом. Милорад каже да винарију гради тако да испуњава све техничко-хигијенске услове.
–Опремљена је новом машином, аутоматском ротопресом, без које нема производње квалитетних белих и розе вина - истиче Милорад и планира да прошири постојећи виноград.
–Искрчићу запарложене површине и претворити их у виноград са засадом првенствено аутохтоних сорти тамјанике и прокупца - прича овај заљубљеник у винову лозу и вино.
НАЈБОЉА ВИНА НА ОВОГОДИШЊОЈ
ДЕГУСТАЦИЈИ
Аматерска винарска дегустација окупила је велики број обожавалаца овог пића. Присутни су имали прилику да дегустирају 38 узорака вина у три категорије.
У конкуренцији црвених за шампиона је проглашено вино Љубинка Петронијевића. Златна медаља припала је Живану Николајевићу, Љуби Мандићу, Бошку Јуришићу, Живојину Зарићу и Љуби Бирташевићу. Сребрно признање додељено је Стојану Марковићу и Мирославу Брадоњићу, а бронзано Саши Аврамовићу и Ненаду Петровићу.
Шампионско розе вино произвео је Драган Поповић, златно Владан Ранковић а сребрно Мирослав Брадоњић.
Шампион у категорији белих је вино Владана Ранковића, док су златна и сребрна медаља припале гостима из Осечине, Драгану Поповићу и Ненаду Петровићу.
Победници су награђени садним калемима које је даривао ПЗ “Агро воћар” као и књигама које је поклонио владика Лаврентије.
Дружење виноградара, винара и гостионичара настављено је до дубоко у ноћ.
В. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa