Инфо

15. март 2018.15. мар 2018.
ТРУД СЕ УВЕК ИСПЛАТИ
УСПЕХ ШАБАЧКИХ ФЛАУТИСТКИЊА У СТАНИШИЋИМА

ТРУД СЕ УВЕК ИСПЛАТИ

“Када ми је професорка у току припреме рекла да може да се догоди да не освојим ништа рекла сам јој да ми то није важно. Битно ми је да учествујем и да уживам у музици. Ипак, наш заједнички труд се исплатио што ме је подстакло да будем још вреднија“, истакла је Емилија Тојић
На трећем Интернационалном фестивалу музике “Примавера” у Бијељини у Станишићима, младе флаутисткиње, ученице Музичке школе “Михаило Вукдраговић” поново су доказале да се таленат и рад исплате. Наиме, у класи професорке Биљане Прица, прве награде уз клавирску пратњу професорке Емел Хасаноглу освојиле су у преткатегорији Ива Вујанић, најмлађа ученица дувачког одсека којој је ово прво такмичење и Нађа Живковић која је уједно и победник категорије. У првој категорији добитнице прве награде су Александра Стојићевић и Емилија Тојић.
Такмичење које је оцењивао трочлани жири одржало се почетком марта у организацији Удружења грађана “Музички умјетници Семберије”. Осим флауте, такмичили су се ученици који свирају клавир, виолину, гитару и соло певање.
Према речима професорке Биљане Прица која је наступала, али и водила ученике на разна такмичења у Србији и иностранству, такмичење у Станишићима се издваја од многих.
-Спојили су лепо и корисно. Код њих такмичења имају и туристички значај, па се на неки начин осим културно, промовишу и туристички, што није уобичајено код нас. Ово је тек треће али мислим да има потенцијал да се развије у високо рангирану манифестацију коју ћемо, наравно, у будућности пратити – наводи Биљана Прица.
Осмогодишњој Емилији Тојић, којој је ово такмичење четврто по реду, представљало је највећи изазов јер је била најмлађа такмичарка у категорији, па јој је самим тим било најтеже да освоји прву награду.
-Када ми је професорка у току припреме рекла да може да се догоди да не освојим ништа рекла сам јој да ми то није важно. Битно ми је да учествујем и да уживам у музици. Ипак, наш заједнички труд се исплатио што ме је подстакло да будем још вреднија – истакла је Емилија Тојић којој похвала за труд и таленат на овогодишњем такмичењу није била само прва награда.
-Од родитеља сам као награду за труд добила нову флауту због чега сам јако срећна. Заиста волим да свирам и имам велику подршку од професорке и маме и тате без којих не бих могла да остварим овакве резултате – додаје Емилија Тојић.
Професорка Биљана Прица, истакла је овом приликом да подршка родитеља и професора у великој мери одређују пут младих музичара.
-У данашње време тешко је и финансијски и физички испратити овакве таленте. С обзиром на то да родитељи нису беспослени већ раде и издржавају своје породице, није лако све ускладити. Ја сам та која још увек води њихове каријере. Бирам оно што је најзначајније за њих и оно што треба да се нађе у њиховим биографијама, а оне иако младе, већ имају своје биографије. Можда сада не схватају зашто на неком такмичењу треба да учествују али кад порасту знаће да смо праве ствари урадиле у право време – истакла је Биљана Прица и додала да је следеће такмичење на којем ће учествовати “Миодраг Азањац” које ће се одржати од 16. до 18. марта у Музичкој Школи “Ђорђевић Београд”.

К.Ј.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa