Инфо

29. март 2018.29. мар 2018.
Поезија поново у моди
Библиотека Шабачка

Поезија поново у моди

Мирна као мрамор, хладна као сена
ти си бледо тихо девојче што снева
пусти песма других нека буде жена
која по нечистим улицама пева...
Сваке године 21. марта на посебан начин Библиотека шабачка облежава Светски дан поезије. Стиховима Јована Дучића почело је дружење младих песника уз непролазну лирику. Циљ оваквих активности је да се поезија поново врати у моду и савремене генерације открију чари ове помало заборављене књижевне врсте.
- Библиотека шабачка као једна од водећих културних установа, првенствено у свом граду, а онда и шире, води рачуна о ширењу културе и читаности. Сваки овакав значајан дан је битно обележити креативно на различите начине. Да бисмо водили рачуна о лепоти говора, о лепоти изражајног говора, наставићемо посвећено са пуно енергије и љубави да се бавимо говором. Желели смо да покажемо ко су млади и телентовани људи који долазе у библиотеку и да они овде представе своје умеће. Сви они који воле поезију и да пишу добродошли су - рекла је Александра Томић Ердевички.
Библиотека годинама уназад окупља љубитеље поезије и оне који желе да прошире своје видике кроз неговање лепоте писане речи. Низање речи у стихове, стихова у строфе, строфа у песме, песама у живот, предмет је интересовања чланова литерарних радионица.
- У Бибилиотеци Шабачкој 2011. године почела је са радом радионица Креативног писања и од тада до дана данашњег са нама је расло и порасло преко 20 младих, креативних људи. Оно по чему је ова радионица специфична јесте да никада нисмо имали тачно време када се налазимо и простор где се дружимо. То се дешавало спонтано и неочекивано каква је и сама инспирација. А када инспирација покуца на врата, тог тренутка долазе наши другари и ми заједно са њима размишљамо, пишемо, певамо, стварамо, мучимо се и све оно што иде уз саму поезију и кратку причу, роман - навела је Александра Томић Ердевички.
Дружина клуба рецитатора која традиционално остварује запажене резултате на такмичењима овом приликом се представила својим умећем присутнима. Маша Крстић, Андреј Ристивојевић и Лена Вујовић су показали свој рецитаторски таленат, док су се Вељко Вуковић и Огњен Ђукић представили публици својом поезијом. Млади песници Дуња Паскота и Андреј Бјелогрлић су задивили присутне лепотом своје написане речи.

М.Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa