29. mart 2018.29. mar 2018.
Poezija ponovo u modi
Biblioteka Šabačka

Poezija ponovo u modi

Mirna kao mramor, hladna kao sena
ti si bledo tiho devojče što sneva
pusti pesma drugih neka bude žena
koja po nečistim ulicama peva...
Svake godine 21. marta na poseban način Biblioteka šabačka obležava Svetski dan poezije. Stihovima Jovana Dučića počelo je druženje mladih pesnika uz neprolaznu liriku. Cilj ovakvih aktivnosti je da se poezija ponovo vrati u modu i savremene generacije otkriju čari ove pomalo zaboravljene književne vrste.
- Biblioteka šabačka kao jedna od vodećih kulturnih ustanova, prvenstveno u svom gradu, a onda i šire, vodi računa o širenju kulture i čitanosti. Svaki ovakav značajan dan je bitno obeležiti kreativno na različite načine. Da bismo vodili računa o lepoti govora, o lepoti izražajnog govora, nastavićemo posvećeno sa puno energije i ljubavi da se bavimo govorom. Želeli smo da pokažemo ko su mladi i telentovani ljudi koji dolaze u biblioteku i da oni ovde predstave svoje umeće. Svi oni koji vole poeziju i da pišu dobrodošli su - rekla je Aleksandra Tomić Erdevički.
Biblioteka godinama unazad okuplja ljubitelje poezije i one koji žele da prošire svoje vidike kroz negovanje lepote pisane reči. Nizanje reči u stihove, stihova u strofe, strofa u pesme, pesama u život, predmet je interesovanja članova literarnih radionica.
- U Bibilioteci Šabačkoj 2011. godine počela je sa radom radionica Kreativnog pisanja i od tada do dana današnjeg sa nama je raslo i poraslo preko 20 mladih, kreativnih ljudi. Ono po čemu je ova radionica specifična jeste da nikada nismo imali tačno vreme kada se nalazimo i prostor gde se družimo. To se dešavalo spontano i neočekivano kakva je i sama inspiracija. A kada inspiracija pokuca na vrata, tog trenutka dolaze naši drugari i mi zajedno sa njima razmišljamo, pišemo, pevamo, stvaramo, mučimo se i sve ono što ide uz samu poeziju i kratku priču, roman - navela je Aleksandra Tomić Erdevički.
Družina kluba recitatora koja tradicionalno ostvaruje zapažene rezultate na takmičenjima ovom prilikom se predstavila svojim umećem prisutnima. Maša Krstić, Andrej Ristivojević i Lena Vujović su pokazali svoj recitatorski talenat, dok su se Veljko Vuković i Ognjen Đukić predstavili publici svojom poezijom. Mladi pesnici Dunja Paskota i Andrej Bjelogrlić su zadivili prisutne lepotom svoje napisane reči.

M.Ž.

Najnoviji broj

16. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa