Инфо

26. април 2018.26. апр 2018.
Слобода се осваја знањем
ДАН ГРАДА ШАПЦА

Слобода се осваја знањем

„Посвећени смо визији Шапца као модерног средњеевропског града у ком живе слободни грађани који верују у институције система где је управа ефикасна и у служби грађана, да се поштују трајне вредности и испуњавају Европски стандарди. Верујем да Шабац иде ка том идеалу и да је способан и да другима покаже пут“ – рекао је Небојша Зеленовић
Свечано обележавање празника Града 22. априла, дана када је1867. године последњи Турски војник напустио Шабац, а кључеви града предати пешадијском капетану Српске Војске Лазару Цукићу организовано је у Градској кући. Овим поводом организована је додела априлских награда којима се указује на одавање почасти вредностима на којима почива слобода. Априлске награде су највеће признање које је Град Шабац доделио за укупан допринос развоју.
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић уводном речју подсетио је да Ослобођење Шапца од власти Османске империје 22. априла 1867. представља крај процеса ослобађања Србије, стицања њене независности и стајања у ред суверених европских нација.
- Може се рећи да је ослобађање Шапца, на симболичан начин означило и ослобађање целе Србије. Пошто је Гарнизон који се овде налазио заједно са Кладовом, Београдом и Смедеревом био у последњој групи утврђења која су прешла под Српску власт. Био је то крај једне епохе у којој смо оружје заменили дипломатијом, у којој смо умели да искористимо оне тако ретке повољне међународне околности које су нам ишле у прилог. Зато је ослобођење Шапца добар подсетник на то какви су домети овог народа. Након ослобођења охрабрена, оснажена и тек створена грађанска класа преобразила је лице овог града -–истакао је градоначелник Небојша Зеленовић и додао да је Шабац постао прва варош Србије, најразвијенији град мале земље на истоку, капија Европског знања и утицаја на Балкану.
- Ослобођење Шапца је лекција о слободи која се тешко стиче. Она је предуслов да бисмо оставили траг у цивилизацији. Слобода се осваја знањем које ослобађа од лажи и бесмисла, предрасуда и пропаганде. За такву слободу потребна је лична снага појединца, али и друштвена клима. Живимо у време драстичних поремећаја на лествици вредности јер је наш социјални простор постао поприште организованог примитивизма. У Шапцу се против тога боримо културом и универзалним вредностима које може да освоји само слободан човек. Зато нам је слобода важна да промишљамо и доносимо добре одлуке. Идеји слободе се увек враћамо јер је она универзална и вредност коју у Шапцу тако много ценимо и бранимо – навео је Небојша Зеленовић и додао да је слобода да овај град и себе у њему обликујемо по високим моралним стандардима стварајући сами свој пут, мислећи и делајући слободно.
- Када грађани слободно одлучују увек доносе добре одлуке. Нико не може боље од грађана да зна шта им је најпотребније и зато мислимо да нема напретка у држави ако велики број наших грађана не добије прилику да одлучује. Посвећени смо визији Шапца као модерног средњеевропског града у ком живе слободни грађани који верују у институције система где је управа ефикасна и у служби грађана, да се поштују трајне вредности и испуњавају Европски стандарди. Верујем да Шабац иде ка том идеалу и да је способан и да другима покаже пут – додао је Небојша Зеленовић и честитао свима Дан града Шапца.
Добитницима Априлских награда у три категорије, градоначелник Шапца Небојша Зеленовић уручио је Кључ Града. Добитник Априлске награде за укупан развој и промоцију града Шапца је Његово преосвештенство епископ шабачки владика Лаврентије. Владика Лаврентије је прошле године обележио педесет година архијерејске службе и због своје ширине и деловања, ауторитет је многима.
-Драги гости и Шапчани, тешко је наћи израз и реч из срца у оваквом моменту. Никад нисам имао прилику да примам нешто, више сам давао и ово је редак моменат у ком сте ме пријатно изненадили и захваљујем се на томе. Своју свештеничку и владичанску службу сам вршио из љубави и поштовања према Богу и своме роду. Овај град сам посебно волео и носио у срцу где год да сам био. Што сам био удаљенији од отаџбине, град ми је био све милији и дражи. Бог је услишио моје жеље и судбину и вратио ме је у старијим годинама свог живота, да овде проведем свој век, да доживим оно најлепше што човек у животу може да доживи, родољубље. Овај кључ љубим од срца зато што долази из ваше душе и што ће ме подсећати на најлепше дане свог живота – истакао је епископ шабачки Владика Лаврентије и захвалио се присутнима на свему што чине за цркву уз поруку да љубав према светињи цркве никад не посустане, и да црква неће остати неодужена.
Добитници Априлске награде у категорији Развој демократских вредности и поштовање људских права и слободе су недељник “Подринске” и Родољуб Шабић, повереник за информације од јавног значаја. Изградња јаке институције повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности био је задатак који је Родољуб Шабић успешно обавио. Доприносећи држави и њеном модернијем и демократскијем лику, како добитник награде није становник Шапца истовремено му је додељено и звање “Почасни грађанин Града Шапца”.
У његово име, награду је примио помоћник генералног секретара служби и повереника, Златко Петровић који је прочитао писмо повереника Шабића у којем је исказао захвалност градоначелнику Шапца Небојши Зеленовићу и навео да признање које му је додељено доживљава и прима као признање тиму својих сарадника који су радећи и учећи са њим омогућили да оно што је био задатак, успостављање јаке и независне институције за заштиту људских права, повереника за информације од јавног значаја, заштиту података о личности буде испуњено на најбољи могући начин.
У време када су слобода, јавне мисли и речи у опасности и редакција Подринских показала је да су професионална и грађанска храброст предуслов за рад у новинарству. Подринске су показале да за њих нема непожељних тема, а редакција овог недељника покретач је бројних градских и хуманитарних акција. У име редакције Подринских, присутнима се обратио Ханибал Ковач.
- Велики је понос стајати овде, али не могу да се отмем утиску да постоји присутна доза стида и срама што сам овде 2018. године, како би у име својих колега примио награду за слободу говора и ширење демократије. Не подразумева ли се то? Не подразумева ли се у 21. веку слобода говора и демократија? Да ли се подразумева да се гасе Врањске Кикиндске и Зрењанинске новине? Да ли се подразумева да се укидају и политички забрањују култне телевизијске емисије? Изашао сам да у име својих колега пошаљем поруку јавности да никако не смемо да се предамо и да морамо ширити најосновније људске вредности – истакао је Ханибал Ковач и изразио захвалност у име редакције Подринских на добијеној награди.
Комисија је одлучила да Априлску награду у категорији Развој села пољопривреде и месних заједница као средиште одлучивања људи о побољшању услова живота и рада додели Драгану Лукићу, предлагачу пројекта за референдум на ком се у децембру прошле године одлучивало како ће бити потрошен новац од пореза на имовину који је прикупљен у Горњој Врањској. Око идеје слободног одлучивања, окупио је велики број суграђана и показао снагу општег интереса једне заједнице. Кроз јединствен модел који им је Град Шабац омогућио, да се сазна шта је права народна воља, Драган Лукић, афирмисао је слободно одлучивање као услов напредовања локалне заједнице и друштва уопште.
- Изузетно ми је задовољство што ми је указана част да примим ову награду. Захваљујем се својим суграђанима који су ми помогли да замишљено остварим – истакао је Драган Лукић.
К.Јекић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa