Инфо

26. април 2018.26. апр 2018.
Фото: фб страница Caritas Шабац

Фото: фб страница Caritas Шабац

CARITAS ШАБАЦ ПРИМЕР ДОБРЕ ПРАКСЕ НА ПОЉУ СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ ОСОБА СА МЕНТАЛНИМ СМЕТЊАМА

Међусекторском сарадњом до здраве заједнице

Шабачки Caritas добар пример да посвећеност послу од немогућег ствара могуће, оценили гости из Италије
Протокол о међусекторској сарадњи, са циљем унапређења заједничког рада на пољу здравствене и социјалне заштите на територији општине Богатић, потписан је прошлог понедељка у Богатићу. Протокол су потписали представници Caritasa Шабац, Општине Богатић, богатинског Дома здравља, Центра за социјални рад Богатић и Опште болнице “Др Лаза К. Лазаревић”. Пројекат осмишљен са циљем развоја три услуге социјалне заштите за особе са менталним сметњама и интелектуалним потешкоћама - дневни боравак, становање уз подршку и помоћ у кући - финансира Европска унија, а почетак његове реализације је предвиђен за 1. јун ове године.
-Тренутно је на нашем имању у току обука сарадника из области здравствене и социјалне заштите, након чега ће бити обучени сарадници који ће директно пружати услуге корисницима. Уз наше партнере из Италије председницу Конзорцијума социјалних корпоратива Микелу Вогрић, и сарадника Никола Бизана, велику част нам представља долазак врсног стручњака у области заштите менталног здравља, др Ђоване дел Ђудиће, која је радила са чувеним др Базаљом, покретачем реформе ове области у Италији - истакао је Мирољуб Николић, директор Caritasa Шабац, и додао:
-Ми имамо срећу да смо партнери са овим стручњацима, људима који управљају системима које Светска здравствена организација узима као пример који остали треба да прате. Са друге стране, имамо среће да се оно што ми овде радимо поклапа са њиховим визијама како треба да изгледају савремене службе за заштиту менталног здравља у заједници.
Утисци са терена
-Пре много година када смо се тек упознали ми смо на располагање ставили наше искуство. Због тога смо и сада ове. Оно што смо затекли на терену је леп амбијент и брз развој служби и услуга. Најјачи утисак је да је Царитас Шабац организација која брзо одговара на потебе људи и заједнице у којој ради. А то је могуће само уколико је неко у потпуности посвећен свом послу, и са заједницом у којој делује складно функционише и заједно расте - истакла је Микела Вогрић, и напоменула да је пројекат у Богатићу, који радно укључује особе из угрожених група, а пре свега особе са менталним сметњама одличан пример добре праксе на који треба да се угледа цео регион.
Када је реч о утисцима које је у њој изазвала посета шабачком Царитасу, докторка Ђована дел Ђудиће их је поделила у три сегмента, довољно јака да закључи да ће и убудуће наставити сарадњу са овом организацијом.
-Импресионирала ме велика посвећеност свих запослених у организацији. Са таквим односом према раду чине ствари које су на почетку изгледале немогуће могућим. Друга ствар која ме позитивно изненадила је лепота места на којима Царитас ради. Лепота амбијента у ком бораве је од изузетног значаја за особе са менталним сметњама. Људе са маргина друштва треба примати у лепим амбијентима, јер обично заврше на ружним и прљавим местима недостојним човека. Те особе имају права на лепоту. Дати им могућност боравка у лепоти, значи вратити им људско достојанство. И трећа, најважнија ствар која је на мене оставила снажан утисак је пажња са којом се обавља помоћ у кући. Наиме, из искуства знамо да је људе који изискују дуготрајно лечење јако тешко лечити, а најбољи резултати се остварују у њиховим домовима. Јер, кад радимо са људима, не радимо само са том особом већ и целим њеним животним окружењем – истакла је дел Ђудиће, и изразила задовољство потписаним Протоколом између надлежних шабачких и богатинских установа, јер по њеним речима само интеграција различитих служби и стварање партнерских мрежа у заједници ствара здраве људе.
Никола Бизан тврди да се после сваке посете Шапцу у Италију враћа све задовољнији јер је увек лепо радити са људима који су радознали и вољни да се укључе и раде нове ствари, са особама које када раде са људима са менталним поремећајем у срцу имају особу, а не болест те особе, што је од највећег значаја на путу ка оздрављењу.
Организација за понос
Са друге стране Микела Вогрић тврди да је фасцинирана и начином на који се Царитас Шабац бави темом социјалног предузетништва. Наиме она сматра да овде није реч о пуком асистенцијализму, већ да се истовремено ради на подизању капацитета људи са менталним сметњама, не би ли се створила прилика да се они укључе у тржиште рада и нађу посао.
-Пракса из Шапца треба да се прошири у друга места у Србији. Чињеница да град Шабац има Царитас је нешто на шта овај град треба да буде поносан - истакла је Микела Вогрић.
Колико је пример шабачког Caritasa у Србији цењен говори и недавно учешће представника ове организације на Конференцији “Покретње процеса израде Стратегије социјалне заштите у Републици Србији” одржаној протекле седмице у Београду.
-То је још једна лична и професионална сатисфакција целе организације. Били смо једни од учесника Конференције која означава почетак процеса израде новог стратешког плана до 2025. године. Односно, уколико желимо у Европу, морамо реформисати и део који се тиче социјалне заштите, и ускладити законодавство са европским. Оно што ми сада радимо је 120 одсто у складу са савременим системом заштите менталног здравља, а деинституционализација је један од основних приоритета нове стратегије. Учествовао сам као говорник, а начин на који ми радимо је оставио озбиљан утисак на све релевантне чинове система социјалне заштите у нашој држави - каже Николић.
Пример добре праксе
Да је Caritas Шабац корак испред осталих у социјалном предузетништву и то у држави где ова област није регулисана Законом говори и недавни наступ на Сајму предузетништва у Новом Пазару. Том приликом међу 20 социјалних предузећа из целе Србије, шабачка организација је имала више него запажен наступ.
-Представили смо наш модел социјалног предузећа који се заснива на моделу мешовитих социјалних предузећа у Италији, и састоји се од пружања услуга социјалне заштите (помоћ у кући, дневни боравак, становање уз подршку) и запошљавање људи из друштвено угрожених група (сервис за хемијско чишћење и прање веша и социјална пољопривреда), и имали изузетно запажен наступ - истиче директор шабачког Царитаса.
Услугу помоћ у кући тренутно користи преко 600 особа у Шапцу, Богатићу, Малом Зворнику, Коцељеви, Владимирцима и Младеновцу. Потом дневни боравак за одрасле особе са менталним сметњама Св. Софија је тренутно једини овакве врсте у Србији, док ће на основу тог искуства ускоро почети са радом још један у Богатићу. У плану је нова услуга становања уз подршку, осмишљена као превенција институционализације особа са менталним потешкоћама. На нивоу Шапца налазе се три сервиса за хемијско чишћење и прање веша, док је 15 особа нашло посао на пољопривредним имањима у Богатићу, Бадовинцима и Вукошићу.
Т.Т.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa