Инфо

26. април 2018.26. апр 2018.
Завршено позоришно пролеће

Најбоље из целе Србије

Трећи театарски фестивал “Позоришно пролеће”, завршен је свечаном доделом награда. Поштоваоци драмске уметности током трајања манифестације видели су седам најбољих представа из претходне позоришне сезоне у Србији. Стручни интернационални жири у саставу Карпо Аћимовић Година, Никол Ристановски и Петар Куков имали су тежак задатак. Највише награда освојила је представа Новосадског позоришта, “Мала мађарска порнографија” у режији Никите Миливојевића. Према оцени жирија овом комаду припале су три награде: за режију, најбољу мушку улогу и најбоље глумачко остварење.
Народно позориште из Београда на фестивалу такмичило се са две представе из свог редовног репертоара. Драма “Царство мрака” освојила је “Награду за најбољу представу”. Комад је урађен према истоименој драми Лава Николајевича Толстоја, у режији Игора Вука Торбице. Директор драме овог театра Жељко Хубач наводи да увек радо гостују у Шапцу, како на фестивалу, тако и током позоришне сезоне.
- Морам признати да је ово већ друга награда за драму Народног позоришта на фестивалу најбољих српских представа, тако да после “Родољубаца”, “Царство мрака” је освојило гран при. Мени је заиста велико задовољство. Ми смо се уистину као позориште потрудили да врло комплексне продукције доведемо у Шабац. “Царство небеско”, које је јако комплексно, игра се у два простора. Атипична продукција “Царства мрака”, које се одвија у једном јако тешко преносивом издању за гостовање. Пре свега због публике, због града, успели смо да те изведбе реализујемо овде. Јако нам је драго што се жири одлучио за ову представу. Тако да су се после дужег времена поклопила мишљења домаће позоришне критике и колега из иностранства. Народно позориште увек долази на позив и током сезоне, мимо фестивала и наша сцена је увек отворена за Шабачко позориште - рекао је Жељко Хубач, директор драме Народног позоришта у Београду.
Адаптација Толстојевог дела “Царство мрака” изазвала је велику пажњу публике и жирија. Хана Селимовић бриљирала је у улози Анисје, жене која од несрећене и злостављане постаје зла. Ова изведба донела јој је награду за најбољу женску улогу. На додели признања млада глумица није крила своје задовољство што су жири и публика препознали труд и залагање.
Моја прва награда у Шапцу и тим је морам признати дража. Прошле године сам је више очекивала, али нисам добила. Ове године нисам очекивала, али признање је стигло. Срећна сам, јер је сусрет са шабачком публиком, претходне и ове године, баш онакав какав треба да буде. Мислим да публика својом посвећеношћу, чини не само овај фестивал већ и позориште смисленим и због тога је задовољство бити овде. Захвална сам на прилици да играм овакав репертоар. Захвална сам и жирију на препознавању порођајних мука свих нас који смо радили на овој представи и редитељу Игору Вуку Торбици на посвећењу, таленту и страсти какву нисам срела никад до сада. За свој ћеиф желела бих да цитирам неког. Једна од мојих омиљених песникиња, драмска списатељица Милена Марковић има обичај да каже “Уметност не треба да буде пријатна, Милка чоколада треба да буде пријатна, а уметност данас служи нечему другом”. Хвала сваком ко ово препозна и верује у то - навела је глумица Хана Селимовић на додели награда.
Чланица шабачког ансамбла Кристина Пајкић освојила је “Награду за младу глумицу” и тумачење улоге “Девојке” у представи “Рубиште”. Тешка улога за глумицу, али је својим талентом, добром сарадњом са колегама и редитељем успела да превазиђе све препреке и добије признање у свом граду.
- Радити на улози било је болно, било је катарзично. Једно велико сивило, али некако смо се изборили са њим. Ово је још једна потврда и мотивација за даљи рад. Осећање је прелепо, наравно велика част пре свега, посебно што је ово мој град. Заиста могу само да се захвалим свима, посебно редитељу који ми је омогућио да будем у представи и да због те улоге добијем награду. Такође, мислим да је јако битно добити награду од људи који су из вашег посла. Заиста велика част - истакла је глумица Кристина Пајкић.
Новинарски жири фестивала у саставу Гордана Мањенчић, Драган Ераковић и Милан Бечејић, након одгледаних седам представа у такмичарском делу донео је одлуку да награду “Залог за будућност” додели Милици Јаневски за улогу у представама “Из живота инсеката” и “Рубиште”. Вредно признање за глумицу која је слободни уметник и није стални члан ниједног позоришног ансамбла.
- “Позоришно пролеће” има највиши критеријум у целој Србији по позиву представа. Долазе најбоље представе из целе Србије. Постаје престижнији него неки признати фестивали. Мени је јако драго што је интернационални жири. Мислим да је то јако важно, да буду људи из иностранства, погледају шта ми то заправо радимо и да имају неку објективнију слику. Овде сам играла представу “Рубиште”, тако да ми је публика позната и град, позориште и поносна сам на награду – навела је глумица Милица Јаневски.
Редитељ, Небојша Брадић затворио је овогодишњу церемонију додела награда и истакао да позоришта у Србији треба да следе пример шабачког фестивала.
- Фестивал “Позоришно пролеће” је весник позоришног пролећа у оном пуном, правом смислу. Он је порука за оне који су дубоко у позоришној зими, да се пробуде или као посвећење пролећа и да покушају да наставе ову мисију позоришног живота. Предстоји нам још неколико важних позоришних фестивала до краја ове сезоне и верујем да ће ову мисију шабачког позоришног пролећа они умети да наставе – истакао је редитељ Небојша Брадић.
“Бановић Страхиња”
савремен поглед на традицију
У част награђених на великој сцени Шабачког позоришта изведена је представа “Бановић Страхиња”. Драматизацију Борислава Михајловића Михиза, једне од најпознатијих српских епских песама, режирао је Небојша Брадић. Представа је копродукција Народног позоришта у Приштини и Шабачког позоришта. Прича доноси савремен поглед на епску традицију и мотиве издаје, неверства, части и љубави. Смештена у савремен контекст отвара актуелне друштвене и политичке теме. Директор Народног позоришта у Приштини, Предраг Радоњић наводи да је позив редитеља био пресудан за сарадњу два театра на овако озбиљном пројекту.
- Поклопиле су све коцкице за сарадњу. На предлог редитеља Небојше Брадића ушли смо у копродукцију са Шабачким позориштем. Одмах смо нашли заједнички језик и нашли се у једном пројекту који има озбиљан театарски и национални значај. Михизова адаптација “Бановић Страхиње” је наша позоришна класика и Небојша Брадић је овога пута пружио једно савремано читање те исте традиције, потпуно га повезавши са модерним временом, непосредном историјом. Мислим да је комад апсолутно актуелан и да ће бити занимљив публици, колико и професионалцима из театра – истакао је директор Народног позоришта у Приштини, Предраг Радоњић. Куда иде театар и како опстати?
Последњег фестивалског дана одржан је округли сто о положају српских позоришта у унутрашњости. На јавној дискусији присуствовали су представници театара из: Ниша, Крушевца, Лазаревца, Пирота и многи други. Идеја трибине је била да се направи одговарајућа платформа и усвоје конструктивни предлози како би се конкретним решењима поправила лоша ситуација у којој се налазе професионална позоришта у Србији. Шабачко позориште било је домаћин окупљања.
Организатор трибине “Како опстати”, у име заједнице професионалних позоришта Србије је Шабачко позориште. Заједница професионалних позоришта Србије окупља професионална позоришта углавном Јужно од Саве и Дунава, без београдских позоришта и оних која имају национални карактер. Професионална позоришта имају великих проблема и то је једна од тачака која ће бити разматрана, јер смо у склопу Уредбе о забрани запошљавања, као и сви у јавном сектору. Дешава се да су нека јавна позоришта остала без радних места, без којих је немогуће имати позоришну продукцију. Немају мајстора тона или мајстора светла. Велики број позоришта нема запосленог сценографа или костимографа, редитеља. Негде начелно је циљ да направимо платформу у којој ће стајати оно што је најминималније и најосновније што сва професионална позоришта морају имати да би уопште била професионална и постојала. Након овога очекујемо позив на разговоре како бисмо изнели наше захтеве. За нас би најбоље било када би се донео Закон о позориштима који се најављује већ годинама, али никако да се донесе. Позоришта су остала последњи сегмент културе који немају посебан Закон – истакао је в.д. директора Шабачког позоришта Александар Станковић.
ИЗВЕШТАЈ СТРУЧНОГ ЖИРИЈА
Стручни жири 3. Театарског фестивала ‘’Позоришно пролеће’’ у саставу: Карпо Аћимовић Година, Никола Ристановски, Петар Кауков, после седам одгледаних представа у званичној конкуренцији фестивала,

Награда за најбољу представу
‘’Царство мрака’’, Народног позоришта у Београду

Награда за најбољу режију
Никита Миливојевић, за режију представе ‘’Мала мађарска порнографија’’, Новосадског позоришта

3. Награда Љубиша Јовановић - за најбољу мушку улогу
Золтан Ширмер за улогу Наратора у представи ‘’Мала мађар ска порнографија’’, Новосадског позоришта

Награда за најбољу женску улогу
Хана Селимовић, за улогу Анисје у представи ‘’Царство мрака’’, Народног позоришта у Београду

Награда за глумачка остварења
Олги Одановић, за ‘’’Царство небеско’’ и улогу Матрјоне у ‘’Царству мрака’’, Народног позоришта у Београду

Награда за глумачко остварење
Арон Балаш за улогу Оца у представи ‘’Мала мађарска порнографија’’, Новосадског позоришта

Награда за младу глумицу
Кристина Пајкић, за улогу Девојке у представи ‘’Рубиште’’, Шабачког позоришта

Новинарски жири 3. Театарског фестивала ‘’Позоришно пролеће’’ у саставу: Гордана Мањенчић, Драган Ераковић и Милан Бечејић после седам одгледаних представа у званичној конкуренцији фестивала,

Донео је одлуку да се Награда Залог за будућност додели

Милици Јаневски за улоге у представама ‘’Из живота инсеката’’, Београдског драмаског позоришта и ‘’Рубиште’’ Шабачког позоришта
М.Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa