Инфо

3. мај 2018.3. мај 2018.
СПРЕМНИЈИ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ
ОДРЖАНИ ТРЕНИНЗИ У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА “ЈЕНТРАП”

СПРЕМНИЈИ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

Циљ пројекта је припрема за ванредне ситуације, посебно поплаве, и ублажавање штете настале од њих. Финансира се из ИПА фондова Европске уније. Непосредно пре овог тренинга, на састанку Градског већа донета је одлука да опрема добијена преко пројекта буде поклоњена Министарству унутрашњих послова, Јединици за ванредне ситуације, Одељењу у Шапцу
Дводневни тренинзи и радионице у оквиру пројекта Зајед нички допринос унапређењу транснационалне припремљености за ванредне ситуације у сливу Саве (ЈЕНТРАП) одржани су у четвртак и петак у Центру за стручно усавршавање. Тренинзима су присуствовали чланови Штаба за ванредне ситуације града Шапца, а обрађиване су теме из области заштите од поплава.
Ради се о прекограничној сарадњи Србије и Хрватске. Партнер Града Шапца на пројекту, чија је вредост нешто мање од 450.000 евра, је Бродско-посавска жупанија. Циљ пројекта је припрема за ванреден ситуације, посебно поплаве, и ублажавање штете настале од њих. Финасира се из ИПА фондова Европске уније.
Непосредно пре овог тренинга, на састанку Градског већа донета је одлука да опрема добијена преко пројекта буде поклоњена Министарству унутрашњих послова, Јединици за ванредне ситуације, Одељењу у Шапцу.
Др Хуго Ван Вејгел, консултант на пројекту навео је да је овај пројекат одговор на ситуацију која се догодила 2014. године. Истакао је да је контекст читавог пројекта да сви буду боље припремљени за ванредне ситуације.
-Све што се дешава у оквиру овог пројекта је важно за израду стратегије за заштиту од поплава и реаговање у ванредним ситуацијама, али такође и за стратегију прекограничне сарадње. Пројекат обезбеђује и опрему: чамце, пумпе, опрему за службу хитне помоћи, као и опрему за излазак на терен Завода за јавно здравље. Циљ ових тренинга и радионица је да подигну свест људи о значају ове теме, рекао је Ван Вејгел и најавио велику вежбу у првој недељи маја на коју ће бити позван већи број људи. Навео је да је то битно да би што више људи било свесно и значаја добијене опреме и да би знали да адекватно реагују у ванредним ситуацијама.
Клара Шћука, начелница Управног одељења за здравство и социјалну бригу у Бродско-посавској жупанији, истакла је да је овај пројекат веома важан, не само за њихову жупанију, него за читаву Славонију.
-Последњих неколико година били смо изложени различитим кризним ситуацијама. Овај пројекат ће нам дати одговоре и метроде деловања у ситуацијама као шсто су поплаве и друге елементарне непогоде, сматра Клара Шћука.
Председник Скупштине града Немања Пајић истакао је значај ових обука за будуће време и непредвиђене ситуације, као и значај повезивања са хрватском страном.
-Оно што смо већ раније говорили, да поред материјалних средстава која су потребна за одбрану од поплава ми пролазимо одређене едукације како би наш Штаб за ванредне ситуације био што оспособљенији и што спремније да дочекају неке наредне ванредне ситуације. Оно што је такође значајно јесте да ми кроз овај пројекат показујемо да имамо пун капацитет за реализацију европских пројеката као Град Шабац. Оно што је још важније од тога поред свих тих обука јесте повезивање са хрватском страном, размена искустава, размена свега онога што је потребно да би и ми и они спремнији заједно дочекали неке будуће поплаве или неке ванредне ситуације, рекао је Пајић.
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић сматра да поред добијене опреме, коју на најбољи начин треба искористити, мора и што већи број људи да се укључи у ову причу.
-За нас је значајно да се обучимо како да, у складу са свим европским искуствима у кризним ситуацијама, ми из Шапца да поступимо и како да на најбољи могући начин користимо сву опрему коју смо добили од овог пројекта и како са нашим пријатељима из Хрватске да утврдимо знање. Опрема коју имамо и којом смо се снабдели треба да на најбољи могући начин ставимо у функцију одбране града и укључимо што већи број грађана у читав овај процес, рекао је градоначелник Зеленовић.

М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa