Инфо

3. мај 2018.3. мај 2018.
Директорка Италијанске агенције
за спољну трговину Марина Скоњамиљо,
за “Глас Подриња”

Добра сарадња две земље

Са директорком Италијанске агенције за спољну трговину (ИТА) у Београду, Марином Скоњамиљо разговарали смо на недавно одржаном привредном скупу „Партнерства Италије на Балкану“. Трговинска и економска сарадња између Италије и Србије, иако успешно заступљена у свим сегментима, оставља простора за стално унапређење. Ову тврдњу директорка ИТА, Марина Скоњамиљо доказује великом заинтересованошћу обе стране и сталном потребом за одржавањем непрекидног дијалога на свим нивоима, од надлежних министарстава до индивидуалних произвођача, предузећа. Позиција Италије као главног спољнотрговинског партнера Србије резултат је и рада Италијанске агенције за спољну трговину и промоцију привредне сарадње, која је 1997. отворила своју канцеларију у Београду.
Колико билатерални сусрети које Италијанска агенција за спољну трговину организује доприносе размени сарадње и искустава имеђу две земље?
- Између Србије и Италије пре свега постоји једно велико пријатељство, постоји културна блискост. Наравно ту су други видови блискости који омогућују ту пословну сарадњу. Пословни сусрети које организује Италијанска агенција за спољну трговину свакако су од изузетног значаја. Постоји одлична сарадња између Владе Србије и Владе Италије. Добра сарадња доприноси развијању и размени искустава. Веома је важно да се добију праве информације о изворима финансирања који постоје и о томе који су расположиви фондови за развијање бизниса, као и могућностима остваривања, унапређивања пословне сарадње између две земље.
Велики број италијанских компанија послује у Републици Србији. Шта нашу земљу издваја у односу на друге земље у региону?
- Италијанске компаније су раније изабрале Србију и у прилог томе говори податак да овде имамо преко шестстотина наших предузећа. Морам поново да поменем блискост и везе између две земље, како на пословном тако и културном нивоу. Добро обучена радна снага, њена конкурентност на тржишту, цена, логистика и врло стабилан аспект када је Влада у питању. То је оно што Србију чини привлачном за италијанске инвеститоре. Пре свега једна стабилност на институционалном и државном нивоу.
У пољопривредно-прехрамбеном сектору, Италија је прва земља на свету из које Србија увози робу, то говори и о снажној економској вези која би могла додатно да се ојача.
- Управо ових дана у Италији је боравила српска делегација министарства пољопривреде. Потписан је и један споразум о сарадњи у том сектору. Морамо да нагласимо да постоји константна, дугогодишња срадња између две земље, која се стално унапређује. Таквом једном константном сарадњом можемо да превазиђемо све могуће потенцијалне проблеме.
Ваша земља традиционално учествује на Међународном сајму пољопривреде у Новом Саду. На који начин ће Италија представити достигнућа и иновације у овој области на предстојећем Сајму?
- Пољопривреда је веома значајан сегмент сарадње између две земље. Наше присуство везано за сектор пољопривреде биће у оквиру Сајма пољопривреде у Новом Саду. То је највећи сајам у земљи на ком смо ми константно присутни. Тамо ћемо имати један павиљон на ком ће учествовати преко 20 италијанских предузећа. У оквиру наступа на овој сајамској манифестацији, одржаћемо и семинар чија ће тема бити сектор пољопривредно-прехрамбене индустрије, укључујући и пољопривредну механизацију, имајући у виду да ће ове године, осим појединачних фирми, у оквиру италијанског павиљона наступити и Асоцијација произвођача пољопривредних машина из Италије.
Марина Скоњамиљо, директорка београдске канцеларије Агенције за спољну трговину (ИТА), Министарства економског развоја Италије, најавила је долазак представника компанија из Италије на скуп у Београду, који ће бити посвећен инфарструктури.
- Оно што бих хтела да нагласим. У организацији ИТА, Италијанске агенције за спољну трговину 29. маја ће бити организован један велики семинар на тему инфраструктура, где ће учествовати различита секторска удружења, са преко 40 компанија. Све то радимо у организацији са Министарством спољних послова Италије, чији ће представници такође бити присутни. Сигурно са друге стране на билатералном нивоу и представници српских институција и компанија.

М.Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa