Инфо

24. мај 2018.24. мај 2018.
Број тестираних се повећава, али недовољно
ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН СЕЋАЊА
НА ПРЕМИНУЛЕ ОД АИДС-А

Број тестираних се повећава, али недовољно

Асоцијација Дуга је у сарадњи са Заводом за јавно здравље, уз финансијску подршку града Шапца, обележила протекле седмице Међународни дан сећања на преминуле од АИДС-а. Наиме, на центру града организовано је бесплатно саветовање и тестирање на ХИВ.
- Асоцијација “Дуга” је 20. маја, у сарадњи са амбасадом Француске у Културном центру у Београду такође, организиовала саветовање, тестирање и живу библиотеку у склопу Међународног дана сећања на преминуле од АИДС-а. Сви тестови су бесплатни, а саветовање и тестирање се раде без икаквих докумената. Ми ово, осим када су значајни датуми у питању, радимо целе године у својим просторијама на Јевремовцу или у мобилним медицинским јединицама. За нас нема радног времена, ако неко жели после поноћи да се тестира ми ћемо изаћи тада на терен – истиче Александар Прица, председник Асоцијације “Дуга”, члан Републичке комисије за ХИВ, туберкулозу и полно преносиве инфекције.
Према речима Прим. др Небојше Софранића, специјалисте епидемиологије, свест грађана о значају благовременог тестирања на ХИВ је повећана.
- Број тестираних се повећава али то још увек није довољно. Сврха обележавања ових датума је подизање свести код грађана која се заснива на превенцији ризичног понашања и правовременом откривању ХИВ-а. Циљ до 2020. године је да 90 одсто особа које имају ХИВ, то и знају и да буду третирани савременом терапијом. Од 2000. године, број третираних терапијом је дупло повећан. Од 37 милиона особа са ХИВ-ом, 18 милиона примењује антивирусну терапију – истакао је доктор Небојша Софранић, и додао да је јако важно да окружење у којима особе са ХИВ-ом живе, не буде осуђујуће.
-Борба против стигме и дискримације је неопходна. За особе које живе са ХИВ-ом је јако битно да буду прихваћене у друштву. Што се тиче терапије, она се од 1997. године примењује али се стално унапређује. Достуна је свим особама код којих је доказан ХИВ вирус, а битно је са њом почети што раније да би се вирус свео на минимум. На нивоу Мачванског округа од 1997. године до данас код 57 особа је доказан ХИВ, од тога је 17 умрло. На нивоу града Шапца, постоји око 26 особа које се налазе у кумулативном периоду – навео је доктор Софранић.

К.Ј.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa