Инфо

24. мај 2018.24. мај 2018.
“ГРАДИТЕЉ” СИСТЕМА
РАЗГОВОР СА ПОВОДОМ – ПРЕДРАГ МУШИЦКИ

“ГРАДИТЕЉ” СИСТЕМА

Шапчанин Предраг Мушицки нови је шеф струке и координатор млађих категорија у КК “Порторож”. Циљ постављање темеља ситема у млађим категоријама и стварање базе. Уговор на годину дана уз опцију продужења
Пет година је “Порторож” играо у елити словеначке кошарке, ипак, уследио је пад и испадање у нижи ранг. Неуспех је довео нову управу која је у шабачком кошаркашком тренеру Предрагу Мушицком видела праву особу за стварање система рада у млађим категоријама (до 9, 11, 13 и 15 година) који ће клуб, у том сегменту, унапредити како би будући успеси били засновани на играчима из сопственог погона.
Позив је био изненађење и за Вас.
- Апсолутно. Водећи људи клуба, председник др Бранко Цветичанин, начелник радиологије, али и лекар кошаркашке репрезентације Словеније и потпредседник др Радо Пишота, иначе научни сарадник, сазнали су за мене кроз разговор са познаницима из Словеније и Београда. Представили су ми идеју, моја задужења, од старта ми се допало што имају дугорочни план уместо брзих решења. Врло брзо смо се договорили и уговор на годину дана је потписан, уз опцију продужења.
Поверен Вам је стручни рад са млађим категоријама.
- Ја сам шеф струке и координатор млађих категорија. Идеја је да својим искуством поставим систем рада у млађим категоријама, од оне до девет, до категорије кошаркаша млађих од 15 година, а све у циљу стварања базе из које ће се “производити” играчи за први тим. Такви кошаркаши би имали јаку спону са клубом, посебан мотив, али и квалитет да остваре високе амбиције.
“Порторож” наступа у другом рангу словеначке кошарке
- Тако је. Пет година су играли у елити, али су пре две сезоне испали у нижи ранг, а то је увек нови почетак за сваки клуб. Први циљ који су поставили је стабилизација у том рангу, што су успели освајањем петог места ове сезоне. Свакако да је циљ повратак у Прву лигу, али нема притиска, идеја је да клуб избори виши ранг када створи основу да тамо дуго борави. Око 70% су домаћи играчи, ту су један Украјинац и два играча на позајмици. Иначе, Пирански залив има прволигаша, “Сикс Приморску” из Копра, један од водећих тимова у држави.
Нови посао обично доноси и личне амбиције тренера.
- Посвећен сам раду у клубу и сви циљеви су везани за “Порторож”. Дивно сам дочекан, људи су љубазни, увек су на располагању и желим да оправдам указано поверење.
Кошарка у Словенији је у експанзији, могу ли се назвати “земљом кошарке”?
- Улажу много, посебно у млађе категорије. Обожавају кошарку, а европска титула је велики замајац. Велики број је добрих спортиста у тако малој држави. Ипак, мислим да је Србија још земља кошарке, али да ни ми нисмо свесни колико талентовану децу имамо у млађим узрастима.
Порторож је још у Југославији био познат као популарна туристичка дестинација
- Југословенски Лас Вегас су га звали. Лети је пун туриста, различитих догађаја, забаве. Наравно, зими је другачије, као у сваком туристичком месту.

Д. Б.

Најновији број

19. септембар 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa