Инфо

31. мај 2018.31. мај 2018.
ПРЕДСТАВНИЦИ ДЕВЕТ ОПШТИНА ИЗ
БИХ ПОСЕТИ ШАПЦУ

Шабац пример добре праксе

Након Београда и Новог Сада представници девет градова и општина Босне и Херцеговине са представницима надлежних министарстава и партнерских институција из БиХ и Србије, прошлог четвртка боравили су у студијској посети Шапцу. Госте и партнере који су у Шабац, као град за пример добре праксе дошли по препоруци НАЛЕД-а, дочекао је председник Скупштине града Немања Пајић. Након радног састанка, и размене искустава, партнери из БиХ, са представницима шабачке локалне самоуправд обишли су Северозападну индустријску зону и фирму “Вопацхел”, која је до сада инвестирала у производњу пет милиона евра, док је у плану да уложи још толико новца.
-Циљ посете је размена искустава у погледу активности локалног економског развоја сарадње са привредним сектором, са посебним акцентом на рад локалне администарције. У Шапцу смо, баш из разлога што је овај град пример добре праксе, пример града који се дуго добро развијао, и пример места који је своју индустријску зону успео да попуни и привуче велики број инвеститора. Оно што је овде још пример добре праксе је дугогодишња традиција у погледу сарадње са привредом, и дугогодишњи развој Е управе- истакла је Ивана Богосављевић Чикић, испред НАЛЕД-а.
Начелник општине Градачац Едис Дервишагић, истакао је овом приликом како, иако живимо у различитим државама делимо сличне проблеме у погледу комуналне инфраструктуре и пружања услуга грађанима, али и у погледу пружања олакшица привредницима.
Дервишагић је напоменуо и да општина Градачац као и Шабац има БФЦ сертификат, односно спада у опптине са повољним пословним окружењем, те да је приликом посете остао фасциниран привредним развојем града, који је по његовом мишљењу у последњем периоду више него евидентан.
-Доста је заједничких тема око којих се могу формулисати правци у којим ће општинска администрација Градачца ићи у наредном периоду. Од примене искустава позитивне праксе локално економског тима до рада привредног савета, уређења привредних зона, одређених олакшица привредницима- изјавио је начелник општине Градачац.
Да Шабац није случајно домаћин овоквог скупа потврдио је и председник Скупштине града Шапца Немања Пајић. По његовим речима људи који су задужени за сертификацију локалних самоуправа, не само у Србији, већ у целом региону, одлучили су да је наш град пример добре праксе, док је тај епитет Шабац добио захваљујући континуираном развоју заснованом на добром стратешком планирању.
-Поред доброг географског положаја града, добрих ресурса као што је највећа индустријска зона у овом делу региона, ми се као локална самоуправа трудимо да будемо јако добар сервис својим грађанима и инвеститорима, и управо сва та искуства су наши гости и дошли да чују- истакао је Пајић.
Задовољан састанком био је и др Јозо Бејић, државни секретар Федералног министарства развоја БиХ.
-Овде смо чули импозантне резултате, упознали смо се са повољностима које град Шабац нуди будућим инвеститорима. Изненађени смо лакоћом издавања грађевинске дозволе, лакоћом уређења зоне, као и приступне инфраструктуре као што су струја, вода, канализација, путеви. Чули смо много тога корисног- истакао је Бејић.
Међутим, да прича о позитивним примерима није била једнострана, те да се од гостију дало доста тога корисног и научити, констатовао је председник Скупштине града шапца Немања Пајић.
-Иако смо доста тога урадили, ми нисмо иделани, па смо од наших гостију добили доста примера шта су то они добро урадили. Управо таква размена искустава ће нам бити драгоцена у смислу побољшања нашег пословног окружења, и формирању бољих услуга привредницима, што би имало за резултат да они изаберу наш град као дестинацију где ће почети или проширити свој посао- закључио је Пајић.

Т.Т.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa