Инфо

31. мај 2018.31. мај 2018.
Др Зоран Лутовац, кандидат за председника Демократске странке

Промене неопходне, нема сарадње са СНС

Уверен сам да је реформисана ДС потребнија Србији више него икада. Ово је последњи тренутак да искористимо шансу за промене и покажемо грађанима и нашем чланству да смо разумели њихову поруку. Савез опозиције није више ствар избора него ствар нужности. Нажалост у ДС постоји једна озбиљна струја која сматра да ми треба да сарађујемо са актуелним режимом по одређеним питањима
Пред Демократском странком је моменат одлуке ко ће се наћи на челу странке, као и у ком правцу ће ова странка наставити свој рад.У суботу, 2.јуна, више од 1.600 делегата, на унутарстраначким изборима, изјасниће се о томе ко је нови председник ДС и ко су нових пет потпредседника/ца који ће чинити руководство.
Тим за промене – тим за победе предвођен др Зораном Лутовцем кандидовао се на овим изборима уверен да Демократска странка на постојећим основама не може више наставити да постоји и да су потребне корените промене.
Шта за Вас представљају избори у Демократској странци?
- Предстојећи избори у ДС за мене представљају последњу прилику да се спроведу неопходне промене унутар саме структуре странке и да ДС поврати релевантност на политичкој сцени наше земље. Дубоко верујем да Демократска странка није само још једна од многих странака у Србији, већ да представља истинску демократску институцију у нашем политичком животу. Уверен сам да је реформисана ДС потребнија Србији више него икада и ово је последњи тренутак да искористимо шансу за промене и покажемо грађанима и нашем чланству да смо разумели њихову поруку.
У Демократској странци налазили сте се на функцији председника Политичког савета, који су Ваши мотиви за кандидовање за председника странке?
- У Демократској странци постоји велики број људи који нису добили праву шансу, а по критеријуму успешности је и те како заслужују. Сматрам да је на нама да грађанима Србије понудимо нове људе, које не оптерећује баласт компромитујуће прошлости и који су способни да задобију поверење грађана и изграде нове односе како унутар странке тако и унутар целокупног друштва.Таквих људи у ДС има, али су, нажалост, до сада били у сенци старих лица.То је оно што желим да мењам.
Зато се у мом тиму налазе људи који су дуго са нама и који воде најжешће борбе са режимом, који поседују знање и кредибилитет, немају афера иза себе и имају висок углед у јавности. Ту је Душан Костадиновић, заменик градоначелника Шапца, који је заједно са Сашом Пауновићем, председником Општине Параћин и кандидатом за потпредседника ДС у мом тиму, показао да је могуће победити СНС и у својој средини успешно се надметати са режимом. Затим су ту две борбене лавице Александра Јерков и Драгана Ракић, које су најекспонираније у критици ове власти, ту је професор Драгослав Шумарац, Дејан Николић, који је остваривао сјајне резултате у Сокобањи. Људи који заслужују да добију шансу да покажу шта могу.
Како видите Демократску странку са Вама на челу?
- Видим је као странку која је разумела поруку бирача. Као Демократску странку која ће бити јасно профилисана социјалдемократски, која ће имати развијену организацију која делује као један организам, а не много делова који не функционишу интегрисано и, коначно, то ће бити политичка странка која ће заједно са другим опозиционим странкама да ради оно што се од ње очекује, а то је да нуди алтернативу која је релевантна.
Какав је Ваш став по питању сарадње са осталим представницима опозиције?
- Савез опозиције није више ствар избора него ствар нужности.Уколико смо сви испод цензуса грађане неће занимати наше мишљење о било којој теми јер нас неће сматрати релевантним политичким актерима. Да бимо поново постали релевантни у правом смислу те речи требало би да објединимо потенцијале, да понудимо нешто што представља заједничке циљеве, најмањи заједнички садржалац. Да се договоримо око ствари које су неспорне, ствари које не утичу на то да ли сте народњаци, да ли сте социјалдемократе, демохришћани или већ шта јесте, него ствари као што су независно правосуђе, слобода медија, слобода говора... Оно што је, такође, битно јесте успостављање опозиције као дела политичког система и превазилажење манира да се опозиција третира као непријатељ државе, што је тренутно случај.
Да ли постоји опасност да се ДС претвори у „корисну“ опозицију, као што је случај са ЛДП или ЛСВ, која је декларативно против режима, али суштински то није?
- Нажалост у ДС постоји једна озбиљна струја која сматра да ми треба да сарађујемо са актуелним режимом по одређеним питањима... Али, ако вас неко третира као непријатеља и потпуно ниподаштава парламент и све друге институције, а ви изигравате конструктивну опозицију онда сте ви, да се тако изразим, политички мазохиста.Онда не разумете тренутак у ком се налазите. ДС не сме себи да дозволи да учествује у игри ко је омиљени опозиционар Александра Вучића.
Шта је први задатак Демократске странке након избора?
-Активизам је нама потребан.Важно је да се сви ми који будемо изабрани не срећемо само по пријемима, већ да идемо по Србији и разговарамо са људима.Важније је да имамо 300 спартанаца него 30000 пасивних чланова.Важно је да имамо активисте који ће знати којим језиком да разговарају са грађанима.Нас су грађани препознали као политичку организацију која води рачуна само о сопственим интересима а не о њиховим проблемима.То морамо да мењамо. Увести принцип креативног активизма као модел деловања и показати грађанима да јесмо социјалдемократе, али не да се као такви видимо ми сами, већ да нас грађани препознају као оне који брину о њима. То не може да се ради из кабинета, то не може да се ради писањем саопштења, то мора да се ради на терену.
Шта за Србију значи Демократска странка са председником Зораном Лутовцем?
- Значи наставак борбе за модерно демократско друштво. Значи стварање борбене опозиције која је спремна да понуди алтернативу актуелном режиму. Демократска странка је највреднији политички актер у друштвеном животу Србије од настанка вишестраначја и сигурно је да има моћ да утиче на изглед политичке сцене у наредном периоду. Наша заоставштина нас обавезује. И она далека, када смо први започели борбу за плурализам и права човека и грађанина. И ова ближа, када смо 2000.године после деценије разградње државе, бруталног сиромашења грађана, економског расула, опсенарења, тираније и злочина, успели да вратимо кредибилитет и достојанство својој земљи, мир и самопоштовање својим грађанима. Међутим, ми смо се обавезали на много више и остали дужни грађанима. Време је да се одужимо.
Костадиновић канидат за председника ИО
За Градски одбор ДС Шабац ниједног тренутка није било дилеме кога подржати на предстојећим изборима. Председник шабачког одбора Душан Костадиновић на месту је шефа изборног штаба Тима за поромене – тима за победе др Зорана Лутовца, чији је и кандидат за председника Извршног одбора странке.
- Другог јуна се бира између тога да ли ћемо на политичку сцену вратити истинске вредности на којима је Демократска странка настала или ћемо бити сарадник власти и након неколико година престати да постојимо.Ови избори одређују будућност не само ДС него и читаве Србије. Наша је обавеза да будемо оштра опозиција актуелном режиму, а искрени партнери стварним опозиционим снагама, да будемо покретач и носилац промена како би се у Србији живело пристојно и без страха.Само са тимом који предводи др Зоран Лутовац ДС има будућност и може поново постати релевантан политички фактор.Сваки други избор је бесмислен – каже Костадиновић.
Н.К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa