Инфо

31. мај 2018.31. мај 2018.
Локалне самоуправе пред Саветом Европе
СКУП ОПОЗИЦИОНИХ ЛИДЕРА У ШАПЦУ

Локалне самоуправе пред Саветом Европе

Договорена заједничка акција прикупљања доказа о томе да се у Србији данас крше основни принципи људских права, слобода, владавине права и демократије. Следећа етапа Истамбул, 28. јун, Конференција Савета Европе и формирање европске Комисије која би требала да утврди право стање ствари, док је као крајњи циљ таргетирана идеја да Србија поново постане земља владавина права
Протекле среде у Градској кући у Шапцу одржан је састанак председника општине који не подржавају актуелну републичку власт и лидера опозиционих странака у Србији. Циљ састанка је био договор о заједничком деловању на прикупљању доказа о томе да је Србија данас земља у којој се крше основни принципи људских права, слобода, владавине права и демократије. Ову тему, представници опозиције би требало да изложе на Конференцији Савета Европе која се одржава у Итамбулу, 28. јуна. Иницијативу је покренула општина Параћин упућивањем писма Савету Европе, а домаћин јучерашњег скупа био је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић. Иницијативу су подржали Драган Ђилас, Вук Јеремић и др Зоран Лутовац и бројни одборници.
-Постигнут је договор о помоћи у смислу прикупљања доказа о кршењу људских права и слобода протеклих година, али и покретању петиције међу одборницима у свим општинама на територији Републике Србије. Очекујемо одзив великог броја одборника да се придруже овој иницијативи, да би добили јасну слику на нивоу целе државе, а не само у локалним самоуправама где не влада СНС. Ова акција трајаће неколико недеља, након чега идемо на Конференцију и надамо се формирању Комисије која ће доћи на терен и посведочити правом стању ствари- истакао је председник општине Параћин Саша Пауновић и подвукао:
-Неће нама Савет Европе решавати унутрашња питања, они нам требају само као сведоци, док је на нама да учинимо да Србија поново постане земља у којој ће се поштовати закон и људска права.
Притисци и претње
Пре састанка са лидерима опозиционих странака Србије, градоначелник Шапца Небојша Зеленовић и председници општина Параћин и Чајетина, Саша Пауновић и Милан Стаматовић, одржали су састанак на тему актуелног стања у локалним самоуправама где на челу нису присталице СНС-а. На скупу је оцењено да је третман општина у Србији неједнак, те да је стање у оним управама где се локална власт не подудара са републичком на граници могућег.
-Општина Параћин тренутно трпи организовану кампању од стране одређених делова Српске напредне странке, и та кампања се може окарактерисати као синхронизован и организован процес који се диригује из истог центра, а који се може доказати са преко 300 објава са потпуно неистинитом садржином која се односи на органе локлане власти и привреднике који са њом сарађују. У тој кампањи учествују јавни функицонери и чланови СНС, а циљ је да се путем притисака на институције и претње људи наведу да промене политичку страну, и напусте тренутну скупштинску већину. Док је коначан циљ ове кампање да се људи криминализују и прогласе насилницима, да би се оправдало свако насиље које ће се учинити према њима од било кога и са било које стране, односно све ово би требало да доведе до елиминације одређених људи. Та елиминација може бити политичка, али видели смо јесенас на примеру Оливера Ивановића, како овакав вид кампање може да резултира и буквалним убиством- истакао је Пауновић, и додао да је управо један вид физичког насиља и иницирао идеју за упућивањем писма Савету Европе. Наиме, недавно су активвисти СНС покушали организовано да упадну на седницу Скупштине општине са циљем да се седница прекине. То је, по његовим рецима, урађено са две идеје, да се прикаже како је устао народ незадовољан радом актуелне власти, и да се сталном опструкцијом рада скупштине кроз физичко насиље спречи одржавање скупштине за три месеца како би се створили услови за нове изборе.
По речима председника општине Параћин, ово је само део притисака са којим се сусрећу неистомишљеници актуелне републичке власти. Због тога су надлежни у Параћину упутили писмо Савету Европе, на основу којег су позвани на Конгрес у Истамбулу.
-Послали смо писмо Савету Европе, а Конгрес је тело које се у оквиру Савета бави људским правима и слободама, локалном демократијом и владавином права. Сматрамо да се у Србији крше права и слобода грађана, да се врши притисак на правосуђе и тој нашој иницијативи придружили су се Шабац и Чајетина. У јуну у Истамбулу ја ћу изложити и покушати да докажем све ове тезе Савету Европе- објашњава Пауновић.
Подршка
Чајетине и Шапца
Као општине на чијем челу се не налази СНС и Шабац и Чајетина сусрећу се са сличним проблемима, стога је природно опредељење ових локалних самоуправа подршка наведеној иницијативи.
-Ово су све заједнички проблеми. Сви смо то доживели. Сада је питање хоћемо ли преживети, не мислим политички већ буквално. Први корак СНС је политичка сатанизација, а да ли ће то постати позив на линч какав се на жалост десио Оливеру Ивановићу. Питамо се када ће се то десити нама који радимо у општем интересу, штитимо демократију и слободу која је од 2000. године на овамо постигнута- истакао је председник општине Чајетина Милан Стаматовић и за дан општине, 30. јун најавио окупљање испред Владе Србије у циљу коначног добијања грађевинске дозволе за гондолу.
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић оценио је да стање у локалним самоуправама никад није било горе, те да да је држава Шабац у протеклом периоду оштетила за 12 милиона евра.
-Од 2012. године Шапцу је умањен трансфер за милион евра. Сваке године, у овом трансферу ми изгубимо милион евра. У исто време локалне самоуправе које су промениле страну добијају дупло веће износе на име трансфера из буџета републике Србије. То нису приватне паре и оне се могу делити само у складу са законом. Не постоје критеријуми за поделу тог новца. Оштећени смо и тиме што сваке године у буџет Републике Србије уплати 10 одсто свих зарада са ове територије око 500.000 евра, то је још три милиона евра годишње, када све то саберемо долазимо до скоро 9 милиона евра. Када на то додамо оно што стоји заробљено од имовине града Шапца у Министарству грађевине, милион и по за базен и 2,5 милиона имовине Зорка холдинга, долазимо до 12 милиона евра. То би завршило у свеукупном развоју града- истакао је Зеленовић и додао да упркос притисцима буџет града Шапца није оштећен те да се на рачуну тренутно налази 600.000.000 динара и спрема се за нови инвестициони циклус.

Т.Т.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa