Инфо

31. март 2011.31. мар 2011.
У СРБИЈИ РАСТЕ БРОЈ ПРОБЛЕМАТИЧНИХ КРЕДИТА

ДУГОВИ ДАВЕ ПРИВРЕДУ И ГРАЂАНЕ

Према последњим подацима, 17,4 одсто грађана касни у отплати кредита преко 90 дана. У привреди тај проценат је знатно већи, где на такозване проблематичне кредите отпада 25 одсто, што износи 1,2 милијарде евра
Народна банка Србије једина би требало да има поуздане податке о висини задужености грађана и привреде. Повремено те податке је саопштавала јавности, али у последње време све ређе. Централна банка нарочито је шкрта на речима када су у питању проблематични зајмови, али да нису мали недавно је потврдио гувернер Дејан Шошкић, изјавивши да га брине ниво ненаплативих кредита. Не би ваљало, истакао је он, ако би наставили да расту, јер би могао да нас задеси ирски сценарио.
Како год, грађани и привреда морали су да се задуже. Први масовно су узимали кредите да би решили неке егзистенцијалне проблеме, попут стана или да би поткрпили кућне буџете. Привреда, такође, притиснута беспарицом, хтела или не, морала је да користи кредите како би реализовала бар неке од послова. Због домаће економске кризе коју је само глобална заоштрила из дана у дан расте број оних који не успевају кредите уредно да враћају. Према последњим подацима, 17,4 одсто грађана касни у отплати кредита преко 90 дана. У привреди тај проценат је знатно већи, где на такозване проблематичне кредите отпада 25 одсто, што износи 1,2 милијарде евра. У пољопривреди, чак, 30 одсто зајмова је проблематично.
Тежак живот грађана , али и привреде не могу више да прикрију ни статистички подаци. Србија је у Европи рекордер по стопи инфлације од 10,3 одсто, али има и најниже просечне плате. По стопи незапослености од 20 процената налази се у друштву пет најгорих земаља. Суморну економску слику Србије не може да ублажи податак да се сматра једном од јефтинијих земаља, јер се по потрошачким ценама налази на 63. месту од 83 државе.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa