Инфо

14. април 2011.14. апр 2011.
ШАБАЧКЕ ПРИЧЕ - БРАНКО СТАНИЋ

ЧУВАР БАШТИНЕ

О Шапцу и Шапчанима, његовим улицама и институцијама, прошлости и садашњости, кафанама и боемима, корзоу и игранкама, Дудари и Сави, фудбалу и рукомету... причају људи који су део своје душе уградили у мозаик калдрме ове вароши (9)
За Бранка Станића важи да је чувар посавотамнавске али и баштине читавог овог краја. Иако по стручном опредељењу инжењер машинства бележењем историјских и осталих чињеница које су и сада драгоценост, а тек ће у будућности бити од већег значаја, почео је давно да их овековечава у корицама књига, што штампаних што припремљених да се нађу на полицама историје.
- Некада сам читао шта су други људи писали и користио њихова сећање за разне радове, а ево сад сам доживео да ја враћам своја сећања. То вероватно иде и са годинама и са искуством, јер искуство не може без година а ни године без искуства. По занимању сам практично машинац, инжењер, а бавим се нечим што нема везе са мојом струком. Бавим се прошлошћу, па сам и забележио „Пре две хиљаде година човек је знао да је земља округла, да би до тог сазнања поново дошао у петнаестом веку“ ““ каже Бранко Станић, уз напомену „да они који не памте су осуђени да изнова дођу до истих сазнања“.
Тек у овим годинама је свестан да се писањем почео бавити пре више деценија а интензивније тек пре петнаестак година када је бележио приче свог оца а касније и других људи. Тада није веровао да ће га приче ондашњих старих људи толико опчинити да ће то почети да бележи а не само да памти, јер мисли да памћење нестаје после неког времена, није трајно, бледи до потпуног заборава. Мисли да се то не дешава само појединцима већ и целом народу, па се после неког времена чини да ништа није ни било, нити је то битно некада постојало.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa