Инфо

8. новембар 2018.8. нов 2018.
Вече италијанске књижевности у Шапцу

Књига најбољи представник

Избор савремене италијанске прозе. Занимљива литература увек пронађе пут до читалаца. Сарадња две земље почиње културом
У Свечаној сали Библиотеке шабачке представљена је књига “Читање Италије”. О збирци су говорили Давиде Скалмани, директор Италијанског института и Гојко Божовић, главни и одговорни уредник Издавачке куће “Архипелаг”. Књигу чини антологијски избор из нове прозе неких од најзначајнијих савремених италијанских писаца, међу којима су Елена Феранте, Тицијано Скарпа, Антонио Пенаки, Никола Гардини и Марко Балцано и поставља нека од кључних питањa заједничке егзистенције.
- У стварању „Читање Италије“ учествовало је неколико генерација најбољих представника талијанске књижевности. Врло широк распон тема и кључних изазова са којима се суочавају савремени италијански есејисти. Читаоци ће свакако имати прилику да се упознају са неколико прворазредних писаца који раније нису превођени на српски језик. Такође, увидеће велики тематски, сазнајни, поетички распон једне од најдинамичнијих и најиновативнијих савремених европских књижевности. Доживеће Италију на другачији начин, јер сасвим је сигурно да нам књижевност помаже да боље схватимо народ и земљу из које долази - рекао је Гојко Божовић.
Директор Италијанског института Давиде Скалмани током разговора о збирци „Читање Италије“ нагласио је да се залаже за књижевни дијалог, јер је писана реч прозор у свет и основа сарадње, пријатељства између народа.
- Свака држава треба да инвестира у своју културу. Италија има богату културу, прошлост и схвата важност релације прошлост-садашњост. Поседује карактеристичну визију света и жели то да покаже другим народима кроз савремену књижевност. Неки наши писци су постали глобално познати као Елена Фернате. Желим да више читамо и да публика сазна како италијански писци причају причу, јер књига је најбољи дијалог, позор у свет и машту. Модерна и занимљива литература увек пронађе пут до читалаца. Верујемо у културне односе зато што тако боље упознајемо и схватамо друге земље, решавамо проблеме. Читање квалитетне књиге омогућава да живимо квалитетан живот. У плану имамо један пројекат на коме би радили писци из Србије и Италије - истакао је Скалмани.
Након промоције отворена је изложба “Ла Линеа” посвећена анимираној серији која је обележила детињство многих генерација. Чувену серију створио је познати стрип-аутор Освалдо Кавандоли у рекламне сврхе за италијанског произвођача беле технике. Главни лик је човек који хода по бесконачној линији и у непрестаној је комуникацији са аутором. Приче које нам интерпретира представљају трагикомичне ситуације свакодневице просечног човека.
Програми су реализовани у сарадњи са Италијанским институтом, Издавачком кућом “Архипелаг” из Београда уз подршку града Шапца.
- Представљањем књиге и отварањем изложбе започели смо успешну и плодоносну сарадњу са Италијанским институтом у Београду и Италијанском амбасадом у Србији која ће следеће године добити своје пуно исходише. У наредном периоду Удружење „Данте Алигери“ прикључиће се активностима које планирамо. Изузетно ми је драго што ће наши суграђани моћи да виде поставку „Ла Линеа“ и можда на другачији начин доживе италијанску културу - навео је Игор Марсенић, члан Градеског већа.
М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa