Инфо

8. новембар 2018.8. нов 2018.
НЕМА ЖИВИХ БОРАЦА ВЕЛИКО РАТА

Више од века горких успомена

У години када обележаамо век од завршетка Првог светског рата, односно Великог рата, како су га звали док се није догодила трагедија Другог планетарног сукоба, врди се присетити оних који су најдуже живели носећи успомене на покољ 1914 – 1918. године. О том рату се писало, причало, препричавало, преносило, а живих сведока, нажалост више нема. Последњи учесник овај свет је напустила Флоренс Грим, Бриатнка, део Женских ваздужних снага Британске империје којима је приступила са само 17 година. Умрла је у старачком дому. Пре ње преминуо је последњи мушкарац учесник Клод Чаулс, Британац – Аустралијанац који је бранио обале Аустралије, а о суровости рата говори податак да није желео да учествује у било којој комеморацији, било којем обележавању годишњице јер рат презирао и чинио све да га заборави, потисне далеко, али није успео. Он је умро у 111. години живота у Аустралији, потпуно слеп и готово апсолутно глув. Чаулус се сматра последњим непосредним учесником борби, с обзиром да је госпођа Грим служила као конобарица у ратном ваздухопловству.
-Мрзео је било какво глорификовање рата, памтио га је само по немаштини, страху, опасности. Учили су га у морнарици да су Немци “грозан народ и монструми”, али је после рата схватио са су ратовали, на две стране обични, млади људи које је на фронт послала њихова земља – рекао је једном приликом Адриан Чаулус, син Клода Чаулуса.
Србија је велике жртве претрпела у Великом рату, а последњи који се сећао тих страхота био је Алекса Радовановић из Медвеђе, члан Комита Косте Војновића, учесник пробоја Солунског фронта. Алекса је умро у 103. години 23. јуна 2004. године.
Када говоримо о војницима који су носили униформе Централних сила, најдуже је живео Франц Кинстлер, Мађар. Прославио је свој 102. рођендан, а последњи удах доживео је 27. маја 2008. године. Исте године, али нешто раније умрли су Ерик Кестнер (Немац) и војник турске армије Јакуп Сатар. Прва држава која је остала без преживелих учесника је Јапан. Масаичи Наими живот је окончао 1993. године, али већ онда је имао 106. година.
Сви поменути, али и генерално сви последњи учесници Првог светског рата код држава учесника и њихових наследница, живели су више од једног века, униформе су облачили и између 1939. и 1945. године. Било да су после рата лавили победу или преживљавали пораз, нерадо су говорили о рату и нерадо су га се сећали.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa