Инфо

8. новембар 2018.8. нов 2018.
“Свети Јован” унапређује социјалну заштиту
АВЛИЈА ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА КАРИТАСА ШАБАЦ У БОГАТИЋУ

“Свети Јован” унапређује социјалну заштиту

Помоћ у 75 кућа. Различите активности у складу са могућностима и потребама корисника. Практичан доказ ефикасног лечења пацијената, мимо психијатријских болница. – Имамо добру сарадњу са локалном самоуправом, којој помажемо да повећа квалитет живота својих грађана, каже Мирољуб Николић, директор “Каритаса” Шабац
Пре две године “Каритас” Шабац, купио је породично газдинство Берића у улици “7. август”, број шест у Богатићу и уз реновирање, прилагодио га сопственим потребама у погледу пружања услуга социјалне заштите, дневног боравка и становања уз подршку, за одрасле особе са менталним сметњама и интелектуалним потешкоћама у развоју. Од раније је постојала служба пружања помоћи у кући.
Старо мачванско двориште, површине скоро пола хектара, “бљеснуло” је новим сјајем, будући да је дуго било запуштено. Нови власници су се трудили да му сачувају аутентичност. Све старе зграде су реновиране, а једино је дозидан летњиковац, по средини дворишта.
Данас се с правом може рећи да је циљ постигнут, а он се огледао у покретању две нове услуге социјалне заштите. Прво је дневни боравак, а друго становање уз подршку, за одрасле особе са менталним сметњама и интелектуалним потешкоћама. После шабачке “Свете Софије”, ово у Богатићу (установа је названа “Свети Јован”) је друга установа, исте врсте, коју заступа “Каритас” Шабац, на основу сличних, веома репрезентативних искустава из Италије.
- Практично показујемо да је овакав начин веома користан за наше кориснике. С друге стране и само повећање захтева за услугом коју пружамо, показује да су људи задовољни. Све се одвија кроз сарадњу са нашим партнерима, Центром за социјални рад Богатић, Болницом Шабац, Домом здравља Богатић... каже Мирољуб Николић, директор “Каритаса” Шабац.
Услугу пружања помоћи у кући, најчешће старијим особама, за сада спроводе у 75 кућа. Осим опште неге, помоћ се састоји и у пресвлачењу, купању, набавци, спремању јела...
Услуге Авлије одрживог развоја у Богатићу, дневно користи 15 пацијената, а има дана кад их је и 20. Неке довозе, а други сами долазе. Активности су различите. Почев од рекреативно-спортских до радних. Део времена троше на заједничке разговоре, одржавање хигијене простора. Похађају и различите радионице: драмска, музичка... уствари, како су нам рекли раде доста тога што доприноси побољшању њиховог општег здравственог стања.
Овде практично користе нека италијанска искуства ( резултати рада доктора Бозеља) према којима заједнички рад доприноси стабилизацији читавог организма.
- Овакав рад је дефинитивно бољи за појединца. Ту се људи боље осећају, а позитиван је и за друштво и рекао бих много јефтинији, додаје Николић истичући јако добру сарадњу са локалном самоуправом, будући да је и њој циљ повећање квалитета живота грађана.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa