Инфо

29. новембар 2018.29. нов 2018.
Штеточине уљане репице

Препознајте и заштитите

Порастом површина под уљаном репицом расте и опасност од штеточина у току целе вегетације. Уљану репицу штеточине нападају током септембра, у јесен и током пролећа
Уљану репицу напада велики број штеточина, али су од биолошког значаја репичина лисна оса, репичин сјајник, бувачи и репичине пипе. У пољу су стално присутне и представљају латентну опасност купусна лисна ваш , пољски пужеви , стенице и репичина мува. У складишту су веома неугодне и штетне гриње .
Порастом површина под уљаном репицом расте и опасност од штеточина у току целе вегетације. Уљану репицу штеточине нападају током септембра, у јесен и током пролећа. Корен оштећују ларве барида, скочибуба, пиваца и гундеља. На кореновом врату је купусна пипа. Стабљикине пипе разарају и изазивају превремено сазревање стабљике репице. Бувачи су стално присутни и потенцијална опасност од сетве до жетве. Посебно место имају штеточине током јесени (репичина лисна оса, купусари, озиме совице, стенице), од којих је најагресивнија и најштетнија лисна оса, у периоду од септембра до касно у јесен.

Најагресивнија
и најштетнија
Репичина лисна оса (Athalia rosae l. Athalia colibri). Одрасла оса је жутонаранџасте боје.Одрасли инсекти летње генерације су од свих најбројнији и роје се од средине августа до краја септембра. Масовно насељавају младе усеве, на којима женка положи 50-300 јаја. Гусенице се пиле после 6-12 дана, док њихов развој траје 12-20 дана. Репичина лисна оса размножава се превентивно у годинама са мало или недовољно падавина. За масовно размножавање од највећег значаја је присуство биљки хранитељки погодних за ову позицију. У супротном, не долази до масовних појава пагусеница.
Лисна оса је редовна штеточина уљане репице у јесен. У годинама каламитета изазива голобрст, потпуно уништавање и преоравање усева. Прва генерација је најмање штетна. Ларве у врло кратком времену могу да униште лисну површину. Највеће штете може причинити у октобру. Лишће изгризају између нерава, а затим га скелетирају, тако да остаје само главна нерватура и патрљци на руинама од биљака. Гусенице нападају уљану репицу, роткву, репу, горушицу и све остале коровске и биљке спонтане флоре из фамилије крсташица. Јединке првих стадијума су мало штетне или наносе једва видљиве штете. Одрасле ларве су веома прождрљиве. Највеће штете праве у периоду топлог и сувог времена, док хладно и влажно време спречава развој и напад ларви лисне осе на уљаној репици.

Напад ларве
репичине лисне осе
на лист уљане репице
Хемијске мере заштите- Уколико се установи присутност једног или више имага осе по м² тада се на основу прогнозе сигнализира потреба за сузбијањем. Третирање треба почети док су гусенице у првим ларвеним стадијумима и да су мање од 10 мм, јер до тог момента не могу направити већу штету. Од инсектицида користе се сви пиретроиди. Аналогно пиретроидима или чак бољи за сузбијање лисне осе су инсектициди на бази трихлорфона (Dipterex 80, 0,6-1,2 кг/ха) и мешавине хлорпирифоса + циперметрина (Nurel D, Chromorel D, 1-1,5 л/ха). Третирања за сузбијање лисне осе користе се за истовремена сузбијања бувача и осталих штеточина.Третмане треба изводити на температурама изнад 10°Ц и ако су штетне гусенице на површини листова.
Интегрална заштита-Заштита уљане репице од репичине осе заснива се на коришћењу комплекса мера. Смањењу губитака доприноси гајење приносних и сорти уљане репице које имају особину да се брзо развијају и регенеришу после голобрста. Агротехничке мере имају важно место у спречавању ширења лисне осе. На исто поље уљана репица се може вратити након 4 године, уз коришћење просторне и временске изолације између старих и нових парцела или поља, на удаљености не мањој од 1 км и прекид производње на једном газдинству од најмање једне године. У свим већим агрокомплексима у периоду од 4 године, производња уљане репице мора да се прекине у трајању од 1 године.
Улога предусева је значајна. У најбоље предусеве убрајају се грашак, кромпир, рано поврће, озими јечам и пшеница. Код нас је најчешћи предусев озима пшеница. Оптимални рок за сетву уљане репице је крај августа и почетак септембра. У интегралној заштити уљане репице против лисне осе препоручује се каснија сетва, која у условима јачег напада обезбеђује поуздану заштиту. Сетва ловних биљака (уљана ротква) на ивичним деловима парцела има за циљ концентрацију оса и њено једноставније сузбијање. Обилније ђубрење са НПК ђубривима доприноси смањењу штета током септембра и октобра, јер усев брже пролази критичне фазе развића и у случајевима напада биљке, брже регенерише лисну масу.

Дипл.инг. Славица Максимовић, ПССС Шабац

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa