Инфо

6. децембар 2018.6. дец 2018.
Увек имају сигнал и домет
ШАБАЧКИ РАДИО-АМАТЕРИ

Увек имају сигнал и домет

Технолошки развој је допринео да се доста брже и лакше успостављају везе, али телеграфија има један плус: не може да нема домета, као код телефона или интернета. Телеграфски сигнал продире до најудаљенијих ртова планете
Радио-аматеризам је веома популаран хоби, о ком се међутим, мало зна. Иако су све чули за радио-аматере многи не знају чиме се они заправо баве.
Шабачки клуб „Електорон“ има око 40 чланова и доста успеха како у земљи тако и на међународним такмичењима. Налазе се у улици Лазе Лазаревић.
-Радио-аматери путем радио уређаја одржавају везе са целим светом. Ми у сваком моменту можемо да комуницирамо са неким из Јапана, Обале Слоноваче или било ког дела света. Технолошки развој је допринео да се доста брже и лакше успостављају везе, али телеграфија има један плус. Код нас не може да нема домета, као код телефона или интернета. Телеграфски сигнал продире до најудаљенијих ртова планете, објашњава Ратко Томић, радио-аматер са стажом дужим од 45 година, професор физичког у Владимирцима.
Каже да на свој позив радио-аматери гледају кроз призму хуманости. Томе у прилог иде чињеница да су током бомбардовања служили народу сваког дана 24 сата.
-Најангажованији смо били за време бомбардовања 1999. Године. Ситуација је била хаотична. На брзину смо се умрежили и радили дан и ноћ. Доста смо допринели у борби против агресора. Ја сам на својој тераси радио дан и ноћ, 76 дана. Знали смо тачно када полећу авиони из база и обавештавали центре који су даље поступали, прича Ратко Томић.
Шабачки радио-аматери учествују и на свим такмичењима и остварују запажене резултате. Недавно су се освојили друго место на републичком такмичењу, а циљ им је да буду први. Ове године им је то за мало измакло, а нова шанса је следеће године.
-Остварујемо добре пласмане на међународним такмичењима, а у Србији увек урадимо нешто вредно пажње. Такмичења се састоје у броју одржаних веза. Поента је да са одређеног места где се тог дана поставимо имамо што више кореспондената. Такмичења трају 12, 24 или чак 48 сати без прекида, наводи наш саговорник.
Томић каже да је за сваког радио-аматера највећа драж да чује морзеов сигнал.
-Морзеова азбука је специфична. Када чујете тачке и црте морате да распознате текст који вам је упутио кореспондент, истиче Томић.
Млади су заинтересовани за овај овај хоби. Због тога „Електрон“ организује курс телеграфије.
-Ништа се на овом пољу у Шапцу није радило 10 година. Сада нам је приоритет да се фокусирамо на младе. Имамо више полазника, међу којима се издваја ученик првог разреда Средње техничке школе Филип Петровић који је изузетно упоран и вредан и уком видим свог наследника, каже Ратко Томић и позива све који су заинтересовани да се баве овим хобијем да дођу у клуб сваког уторка од 19 до 20 часова.
М. МИЈАИЛОВИЋ

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa