Инфо

25. април 2019.25. апр 2019.
Шапчани сложно  за осмех и живот
ПРВИ ПУТ ОРГАНИЗОВАНА “УЛИЦА ХУМАНИХ ЧИВИЈАША”

Шапчани сложно за осмех и живот

Прикупљено око 200.000 динара који су уплаћени градском Фонду за лечење тешких и ретких болести. “Грађани су показали своју хуманост, а нечије мало некоме значи много”- наводи Катарина Ивановић, родитељ и један од оснивача Удружења “Да будемо сви једнаки”. “Баш на дан који симболизује победу радости и живота Чивијаши су успели да својој деци покажу јако важну лекцију о емпатији, саосећајности, осећају за друге” -каже директор ТОШ Срђан Митрашиновић
Шабац је на туристичкој мапи Србије препознатљив као град манифестација. Већина догађаја који се организују током године има и хуманитарни аспект, па се део средстава одваја за неког коме је у том тренутку најпотребније.
Ове године покренута је нова манифестација “Улица хуманих Чивијаша” чији је једини циљ прикупљање новца за децу оболелу од ретких болести. Симболично, на Лазареву суботу (Врбицу), у Господар Јевремовој улици школе, угоститељи, друштвено одговорни привредници и удружења, ујединили су се у хуманој мисији и прикупили око 200.000 динара који су уплаћени градском Фонду за лечење тешких и ретких болести. Под слоганом “За живот... За радост... За осмех” скренута је пажња на оне који су у нашем друштву често невидљиви.
-Моје дете има редак генетски поремећај KCNQ2. Једина је у Србији са том дијагнозом, а у свету око 500 пацијената има ову ретку мутацију гена. Некада сам мислила да ћу своје дете учити о свету, а данас свет учим о свом детету. Она има 100 одсто инвалидност и са две и по године нема успостављену контролу главе, не седи, не пуже, не прича, једе само пасирану храну... Детету са сметњама у развоју нега је потребна 24 сата дневно и родитељи нису у могућности да раде. Као самохрана мајка и родитељ детета са сметњама у развоју веома сам поносна што се одржала оваква манифестација. Грађани су показали своју хуманост, а нечије мало некоме значи много. Оно што ништа не кошта и може одмах да се примени јесте осмех. Особе са инвалидитетом и њихове породице не траже сажаљење. Довољно је да се осмехнете и покренете разговор, уместо да окренете главу, наводи Катарина Ивановић, родитељ и један од оснивача Удружења “Да будемо сви једнаки”.
Пролазници су куповином неког од садржаја понуђених на штандовима или беџа, дали огроман допринос да ова акција успе. Организатори су им се одужили програмом организованим за најмлађе суграђане које су забављали уз аниматоре, омиљене цртане јунаке и прилагођен музички програм.
-Како сам празник симболизује дечију радост, Чивијаши су се потрудили да кроз игру обрадују децу којој је помоћ најпотребнија. Сав приход од манифестације упућен је градском Фонду за лечење деце од тешких и ретких болести. Фонд већ две године помаже оболелој деци, која су у стању потребе за новчаном помоћи, куповином лекова, помагала, у трошковима превоза у здравствену установу која није на територији града Шапца, у поступку рехабилитације, трошковима магнетне резонанце, лечењу у земљи и иностранству и др. На специфичан начин Туристичка организација града Шапца је покушала да упути апел суграђанима да дају свој допринос фонду и да донирањем олакшају лечење оболелој деци. ТОШ верује да ће ова племенита манифестација постати традиција, али без обзира на дан када се она организује, суграђани могу увек упутити новчана средства фонду јер је за хуманост увек право време, За осмех.. За радост... За живот наше деце, истакла је Славица Копрић, стручни сарадник ТОШ.
Први пут се у организацију манифестације кренуло бојажљиво. Програм је трајао само два и по сата, а ни најоптимистичнија размишљања нису могла да предвиде број грађана који је желео да учествује у овом догађају. Демантована је она народна да се “први мачићи у воду бацају”, а успеху прве “Улице хуманих Чивијаша” показује да се Шапчани најбоље уједине око хуманих циљева.
-Велики број ученика основних и средњих школа, представника удружења и група грађана, привредника, појединаца узели су учешће и показали колико велико и хумано срце куца у грудима Чивијашке републике. Дечија граја, осмеси учесника, добро расположење посетилаца, позитивна енергија јесте све оно што се могло видети и осетити у Господар Јевремовој. Баш на дан који симболизује победу радости и живота Чивијаши су успели да својој деци покажу јако важну лекцију о емпатији, саосећајности, осећају за друге, заправо ону јако важну животну лекцију, лекцију из хуманости, каже директор ТОШ Срђан Митрашиновић.
Следеће године манифестација ће сигурно дуже трајати. Организатори се надају и већем броју учесника, а самим тим може се очекивати и да ће бити прикупљена значајно већа новчана средства.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa