Инфо

25. април 2019.25. апр 2019.
Државна матура за две године
Од школске 2020/2021 ученике средњих школа очекују значајне промене

Државна матура за две године

Сви ученици, без обзира да ли су у средњем општем или средњем стручном образовању, имаће неки начин и моћи ће да аплицирају на било коју високошколску установу. Стручна матура се састоји од обавезног и изборног дела. Обавезни део стручне матуре састоји се од два општеобразовна предмета и стручног испита
До уписа ученика у средње школе остало је мање од два месеца. Због различитог броја опречних информација које су се појављивале у медијима у последње време и деца и родитељи су изузетно збуњени. Од навода да ли ће се или неће полагати велика матура до тога да деца из стручних средњих школа неће моћи да упишу сваки факултет створена је додатна конфузија око ионако стресног избора средње школе.
Оно што је извесно је да по ком закону ученици упишу средњу школу, по истом ће уписивати факултет и после четири године школовања за њих неће важити никаква друга правила. Информације из Министарства просвете, науке и технолошког развоја, али и из средњих школа кажу да се ове године велика матура још неће полагати. Из седам стручних средњих школа поручују да ће њихови ученици по завршетку четворогодишњег школовања моћи да бирају факуклтет који хоће да упишу, односно високу школу уколико су завршили неки трогодишњи смер.
Државна или велика матура уводи се у школској 2020/2021. години и њоме би пријемни испити на најевћем броју факултета били укинути. Гимназијалци ће полагати општу матуру, ученици уметничких школа - уметничку, док ће ђаци средњих стручних школа полагати стручну матуру. Ученици средњих стручних школа моћи ће да упишу одговарајуће факултете, али је питање да ли ће факултети вредновати стручни испит са државне матуре или ће тражити додатну проверу знања.
Драгана Станојевић, Руководилац Центра за испите и Бранислав Ранђеловић, директор ЗВКОВ-а и за читаоце „Гласа Подриња“ одговарају на најчешће недоумице и питања везана за државну матуру.
Ученици завршне године средњих школа који размишљају о студијама, увелико се спремају за полагање матуре и пријeменог испита. Њих очекује једна новина, полагаће само један испит – општу (велику) матуру. Када је предвиђено званично да упис на факултет одређује постигнут резултат на великој матури?
Ученици који су сада други разред средњег образовања, полагаће државну матуру. Планира се и да на основу постигнутих резултата на државној матури и на основу успеха из средње школе ученици уписују жељени факултет. Треба имати на уму да факултети, уколико то желе, имају право да организују додатне провере спосбности.
У јануару је почела реализација пројекта „Унапређивање квалитета средњег образовања и васпитања путем увођења завршних испита“. Које су фазе предвиђене до званичног увођења велике матуре као јединог основа за упис на студије?
У наредном периоду нас очекује доста посла у образовном систему како бисмо све припремили за државну матуру. Предвиђене су пробне матуре и збирке задатака које ће ученицима помоћи да се припремају за државни матуру, као и развијање низа мера и процедура које ће припремити све заинтересоване стране за увођење матуре.
Ко учествује у раду Комисије за праћење реализације увођења државне матуре?
У Комисији за праћење реализације увођења државне матуре учествују Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања, Завод за унапређивање образовања и васпитања, као и друге релевантне институције и појединци, експерти из области образовања.
Према подацима доступним медијима, све средње школе биће груписане у категорије: опште, стручне и уметничке. Који је разлог поделе и крајњи циљ?
То је подела која већ дуго постоји у систему. Важно је напоменути да је концепт Државне матуре креиран на постојећој матури, и да је основна идеја била да сви ученици имају проходност ка високом образовању.
С обзиром на то да стручне школе раде по различитим наставним програмима, да ли ће постојати подела у оквиру стручних школа када је у питању полагање државне матуре и упис на факултете?
Стручна матура се састоји од обавезног и изборног дела. Обавезни део стручне матуре састоји се од два општеобразовна предмета (матерњи језик и књижевност и математика - уколико је ученик учио математику више од две године, у супротном ученик бира опште образовни предмет који ће полагати) и стручног испита (испит провере стручно-теоријских знања и матурски практични рад). Изборни део полажу ученици на основу сопственог избора бирајући испите са листе општеобразовних предмета.
Генерација која уписује прву годину средње школе мора бити упозната са целим концептом велике матуре. Уколико све буде текло према предвиђеном плану, која прва генерација може да очекује велику матуру и шта то значи за њих приликом одабира средњих школа?
Програм матурског испита донет је пре две године када је садашња генерација другог разреда средње школе завршила основну школу. Тако да су сви на време били упознати и садашњи ученици другог разреда средње школе ће полагати прву државну матуру.
Истраживање рађено међу средњошколцима показало је да велики број ученика четвртог разреда жели да упише факултет програмски сродан средњој школи коју похађа. Да ли одабиром средње школе ученици смањују број алтернатива у избору факултета?
Државна матура ће омогућавати сваком ученику да упише жељену високошколску установу, сви ученици, без обзира да ли су у средњем општем или средњем стручном образовању, имаће неки начин и моћи ће да аплицирају на било коју високошколску установу, као што је то било могуће и сада.
Која ограничења актуелног система уписа на високошколске установе ће анулирати увођење велике матуре?
Колико је нама познато, таква ограничења на постоје.
Унапређивање квалитета средњег образовања
Пројекат Унапређивање квалитета средњег образовања и васпитања путем увођења завршних испита (општа, уметничка и стручна матура и завршни испит на крају трогодишњег средњег стручног образовања и васпитања) се финансира средствима из претприступних фондова за 2015. годину (ИПА), а планирано време трајања је три године.
M.M./M.Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa