Инфо

25. април 2019.25. апр 2019.
Менторство je  доживотно учење
Конкурс за пети циклус
„Креативног менторства“

Менторство je доживотно учење

Јединствен менторски програм у Србији који подстиче професионални и лични развој појединаца, професионалаца и будућих стручњака ангажованих у области културе. За пети циклус биће изабрано 25 нових учесника. Конкурс за учеснике отворен је до 26. априла
“Креативно менторство” је јединствени менторски програм у Србији који подстиче професионални и лични развој појединаца, професионалаца и будућих стручњака ангажованих у области културе, уметности, креативних индустрија и медија. Програм се реализује већ 7 година и данас окупља мрежу од 200 амбасадора „Креативног менторства”, који чине заједницу мотивисаних и друштвено одговорних појединаца који доприносе развоју друштва.
Подстакнути идејом размене знања и искуства која је у Србији углавном лимитирана на академску заједницу, група ЕТЦ је уз помоћ Амбасаде Шведске у Београду, одлучила је да покрене „Креативно менторство”, као пројекат, који би окупио и оснажио изабране појединаце из сектора образовања, културе и бизниса. Идеја је била стварање дугорочог програма менторства у Србији. Кроз различите иницијативе, од бизнис сектора, преко културе до универзитетских програма, са акцентом на модел који највише одговара потребама људи са ових простора. На овај начин од 2015. године „Креативно менторство“ гради и развија мрежу заинтересованих ментора која окупља стручњаке различитих профила.
Главну активност програма за учеснике – ментије, представља једногодишња индивидуална подршка ментора, кога тим „Креативног менторства” бира у односу на потребе, ментија. Улога ментора је да дељењем знања, искуства и перспектива, подржи ментија у остваривању његових циљева, превазилажењу изазова са којима се суочава, као и да му пружи подршку у личном и професионалном развоју.
-Прво бирамо 25 учесника. Не постоји старосна граница, важно је да су људи активни у свету културе и да желе да раде на себи, да им је потребна менторска подршка. Када одаберемо учеснике програма у односу на потребе, циљеве и изазове одабраних ментија, започињемо наредни циклус програма – истакла је Драгана Јевтић, једна од оснивачица „Креативног менторства“ на представљању програма у Шапцу.
Уз једногодишњу менторску подршку програм пружа и релевантне тренинге, предавања и дебате на актуелне теме од значаја за рад и развој учесника, студијска путовања као и повезивање, умрежавање и размену са другим ангажованим и активним професионалцима које програм окупља. На тај начин се учесницима пружа прилика да кроз заједничке сусрете и окупљања са другим ментијима и менторима током трајања програма добијају прилику за размену искустава и потенцијалну сарадњу са њима.
Менторство je метод доживотног учењa, размене знања. Аутори Програма наводе да је за будуће ментије важна жеља за усавршавањем, а учешће у петом циклусу „Креативног менторства“ може бити значајан подстицај на личном путу развоја.
У оквиру промоције конкурса за учеснике јубиларног петог циклуса програма „Креативно менторство”, отвореног до 26. априла, заинтересовани су могли да се детаљније информишу на презентацији у Народном музеју Шабац.
Размена искуства
О својим искуствима везаним за учешће у програму говорила је и Нела Тонковић, в.д. директорка нашег Музеја, алумниста.
-Прошла сам професионалну и личну промену. Оно што је доба ствар овог програма јесте што прати интересовање ментија. Ипак, најдрагоценије искуство је рад са ментором. Он се одвија у форми месечних сусрета иако је моја менторка била далеко, наши разговори су били једнако квалитетни. У свакој фази постављеног циља она је била присутна и на веома суптилан начин пратила оно што радим и подједнако учествовала у истраживању.
М.Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa