Инфо

25. април 2019.25. апр 2019.
КОЦЕЉЕВАЧКИ СРЕДЊОШКОЛЦИ
ПОНОВО МЕЂУ НАЈБОЉИМА У РЕГИОНУ

Данило први, Марко други

На недавно одржаном регионалном такмичењу машинских школа у Чачку ученици Средње школе поново су били међу најбољима и пласирали се на државно такмичење које ће бити одржано у Новом Саду почетком наредног месеца.
Данило Митровић из Брдарице, ученик треће године, којем је ово друго учешће на регионалном такмичењу, био је најбољи у конкуренцији 13 машинбравара.
- Претходни пут се нисам баш прославио али овога пута није лоше. Ово је резултат који ми омогућава учешће на републичком нивоу и очекујем да ћу се и ту наћи међу пет првопласираних. Надам се да ћу се бавити овим послом након завршетка школе јер не бих ни уписао овај смер да ме не занима. Мислим да је то најважније и, наравно, када већ имам потенцијала и најбољег професора који ме је спремао, што да се не такмичим- каже Данило.
Говорећи о мотивисању ђака за учешће на такмичењима и постигнутим резултатима његов ментор, професор Драган Стојановић истиче да би требало да буде нормало да се из деце и њихове енергије извлачи нешто позитивно.
–Они су пуни енергије, само што се она троши и губи којекуде. Довољно је само каналисати је у добром правцу и добије се то што се добије. Није то нека филозофија- сматра професор Стојановић.
За Марка Урошевића из Голочела, ученика треће године на смеру ауто механичар, ово је треће учешће на овом такмичењу са којег се исто толико пута вратио са освојеним другим местом.
–Три пута сам учествовао и трећи пут за редом сам остварио изузетан резултат који ми је омогућио поновно учешће на државном такмичењу са којег сам прошле године донео победнички пехар па се надам да ће се такав сценарио поновити и овога пута- рекао је Марко и оценио да је предност домаћег терена омогућио такмичару из Чачка да ипак буде нешто бољи од овог средњошколца.
–Мој задатак је био довођење у фазу мотора на пунту 1.2 бензинцу, замена зупчастог каиша и правилно затезање. Сматрам да сам из своје школе понео довољно знања, и теоријског и практичног, које ми омогућава да се такмичим са најбољима и остварујем веома добре резултате који говоре у прилог томе. Ово такмичење је завршено и сада је пажња усмерена на републичко- додаје ученик Средње школе у Коцељеви.
Пласман на државно такмичење није изненађење за његовог професора Милорада Јовића који је приметио да је на овим такмичењима све мање учесника.
- Марков резултат је у многоме већи ако се зна да је ученик једне мале школе у поређењу са неким другим градским образовним установама које су далеко опремљеније када је реч о практичној настави или у њиховој близини постоје ауто центри са опремом какву ови ђаци нису имали прилику ни да виде. Све нам недостаје, за разлику од њих. На који начин се превазилази та врста хендикепа? Ми покушавамо на мишиће да дођемо до такмичења и захваљујући залагању ученика и професора постижемо одличне резултате- оценио је професор Јовић.
Занати су одувек били злата вредни. Међутим, годинама је приметан дефицит мајстора свих профила. Један од могућих разлога за такво стање крије се у чињеници да бољи ученици теже да заврше четворогодишње средње школе и факултете, док се на смерове трећег степена углавном уписују деца са више него скромним постигнућима.
Да би ученик постао врхунски мајстор неопходно је да се споје таленат, заинтересованост и рад.
–Међу ученицима на смеру аутомеханичар који ове године завршавају средњу школу има неколико оних који су веома заинтересовани за овај посао и распоређени су по локалним радионицама у којима свакодневно, од ујутру до увече, усавршавају своје знање и вештине код већ афирмисаних мајстора. То је једини начин да науче овај посао. То је добитна комбинација и важно је направити овакав спој како би ђак, поред практичног знања, могао и да научи теорију из елемената или из техничког цртања профила, машинских материјала, да би могао да постане врхунски у свом послу- сматра професор Јовић.
Говорећи о перспективи за машинбраваре професор Стојановић је истакао да у овом крају нема индустрије којој су овакви профили неопходни, а родитељи и не знају шта значи бити машинбравар па не могу ни да упуте своју децу у ово занимање.
Како се носимо са великим и далеко опремљенијим школама? Па, тај људски фактор не може се надоместити аутоматиком нити парама. Ми смо млада школа. То смо постали када су све друге биле већ озбиљне и у тој фази почетног доказивања успели смо да направимо некакве резултате. Али, то није ствар само жеље и воље, него и наметања ученицима одређене обавезности рада- истакао је професор Стојановић.

ВИСОК ПЛАСМАН
МАТЕМАТИЧАРА НА
ДРЖАВНОМ ТАКМИЧЕЊУ
Ученица четврте године на смеру економски техничар Катарина Дојић освојила је шесто место на републичком такмичењу средњих школа из математике. Одличан резултат остварио је и Срђан Исић, ђак првог разреда освајањем десетог места, док је Анђела Симић ученица треће године са истог смера такмичење завршила на једној позицији ниже.
У конкуренцији од готово 40 школа у екипном пласману коцељевачка Средња школа заузела је 12. место, али би крајњи резултат био далеко бољи да је имала представника међу такмичарима другог разреда, због чијег недостатка је у овој узрасној групи остала без бодова.
–Сва три ученика која су учествовала на државном такмичењу су високо пласирана на ранг листи. Мора да се ради и са њихове и са наше стране. Без тога нема успеха. Потребно је додатно залагање. Ученици који се спремају за такмичења имају додатне часове. Када њихови другари заврше наставу они остају у школи како би вежбали и радили. Покушавамо да заинтересујемо децу да се такмиче а у четврти степен нам долазе све боље генерације ђака-каже професорка математике Бојана Снегић и скромно додаје да је овакав пласман првенствено успех самих ученика.
Ипак, јасно је да без њеног залагања не би било ни добрих резултата а још један такав остварен је у оквиру међународног математичког такмичења “Кенгур без граница” у оквиру којег је у конкуренцији од преко 400 такмичара Срђан Исић освојио трећу награду те ће у јуну месецу учествовати у финалном такмичењу. Међу првих 40 такмичара који су похваљени налазе се Андрија Пантелић и Јелена Ранковић, ученици прве године економског смера.
В.Бошковић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa