Инфо

23. јун 2011.23. јун 2011.
КОЦЕЉЕВА

БАНАНЕ УСПЕВАЈУ И КРАЈ ТАМНАВЕ

Пре седам година Слободан Гајић из Коцељеве засадио је у дворишту своје породичне куће садницу банане коју је добио из Тулара. Дрво ове тропске биљке представљало је необичан украс неколико година да би ове постало права атракција.
- Ове године је први пут родила. Банана је необично лепа биљка коју сам гајио, обожавао сам да свако јутро попијем кафу испод њених листова- прича Слободан видно фасциниран овом, како је зову, биљком за нестрпљиве. За само недељу дана на њеном стаблу може да израсте лиска дуга два метра. У тропским условима дрво банане добије плодове за 15 месеци, док је код нас, због климатских услова, потребно неколико година.
- То је изузетно медоносна биљка са доста нектара. Стабло у тропским условима може да да и до 30 килограма рода. До сада смо сигурно размножили око 200 садница, дајући их пријатељима - каже Слободан, тврдећи да би банана и у нашим условима могла да се комерцијално узгаја и кроз смех открива да је пронашао патент.
Овај заљубљеник у природу и поборник исконског начина живота има прегршт хобија. Како каже, у животу је свашта радио, али је коначно спојио професију и љубав према послу.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa