Инфо

31. октобар 2019.31. окт 2019.
Стазама славних предака
ДЕЛЕГАЦИЈА ШАПЦА КОНКРЕТИЗОВАЛА ПРОШИРЕЊЕ САРАДЊЕ СА КРФОМ

Стазама славних предака

Договорено да ће општина Јужни Крф уступити плац граду Шапцу на ком ће бити подигнут камп за најуспешнију децу. Реализацији целокупног поступка захтева низ процедуралних активности, договор је да се већ почетком 2020. године приступи решавању свих административних питања, како би камп до почетка сезоне био спреман да прими прве госте
Крф – острво спаса и наде за више од 130.000 српских војника. Место које је значило живот за преживеле Албанску голготу – умор, глад, болести и борбу са локалним становништвом.
Многе од њих исцрпљеност је стигла тамо, а Јонско море постало је плава гробница за око 5.000 њих, када места за сахрањивање у земљу више није било.
Око годину и по дана опорављала се наша војска на Крфу, а потом кренула у пробој Солунског фронта. За све то време ниједан инцидент није направљен, а мештанима су остале неке српске речи до данас.
Грци памте, а памте ли Срби? Док српски ђаци обилазе европске метрополе, њихове знаменитости и шопинг молове острво Видо остаје појам о ком су читали у уџбенику из историје.
Шабац жели да његова деца памте. Тако се родила идеја о кампу за најбоље шабачке ученике и младе спортисте на острву Крф. Поред летовања, које би било награда за успех, деца би научила нешто више о једном од најважнијих делова наше историје и осетила дух ових, за Србију светих, места.

Обнављање веза
Агиос Матеос је посебно важно место за нас из овог краја, јер је у њему боравила Дринска дивизија. Пре тридесетак година побратимили су се са Мачванским Прњавором. Везе су у међувремену нестале. Ипак, мачванско село позвано је у мају на обележавање 155 година од присаједињења Јонских острва Грчкој. Делегација, коју је предводио члан Градског већа Божидар Катић, искористила је прилику да обнови везе. Тако су деца из Прњавора у септембру посетила Агиос Матеос, а Катић је започео разговоре са локалним властима око изградње Српског кампа.
-Крф за нас Србе није само острво већ симбол спаса, нове наде и пријатељства. На овом острву, из пријатељства, братства и љубави родила се нада, ту су постављени темељи победе на Кајмакчалану и победе војске коју су чинили наши преци у Великом рату. Из те страшне, тешке, славне и победоносне приче остала је посебна и веза и посебан однос између нас Срба и оства Крф, навео је Катић.
Делегација Шапца, коју су чинили Божидар Катић и директор Туристичке организације Шапца Срђан Митрашиновић, у октобру је поново посетила Крф и остварени су и конкретни резултати. Крф од септембра има другачије уређење и сада га чине три општине. Представници Шапца разговарали су са новим руководством Града Крфа и општине Јужни Крф.

Камп за најбоље
Први састанак одржан је са са чланом општинског већа задуженим за спорт, културу и туризам Јужног Крфа Никосом Куртесисом и начелником Општинске управе Сократисом Андриотисом. Тада је договорено да ће општина Јужни Крф уступити плац граду Шапцу на ком ће бити подигнут камп за најуспешнију децу. Већ следећег лета ова замисао би требала да буде реализована.
-Први мотив посете јесте била могућност да се постигне договор о формирању кампа, који би у одређеном периоду сезоне користили најбољи основци, средњошколци и млади спортисти из нашег града, дакле освајачи признања на републичким такмичењима. Првобитно се разговарало о кампу на Гоувији, али та локација због специфичног археолошког значаја није решење које је извесно и оствариво, тако смо у разговору са представницима општине Јужни Крф решење пронашли у новој локацији. Реч је о месту Агеос Матеос, месту где је била смештена Дринска дивизија и где и данас постоји црква у којој се наша војска молила и прикупљала душевну снагу за ослобођење домовине. Простор на коме се налази црква општина Јужни Крф инфраструктурно ће уредити и поставити шаторе, то је план већ за наредну сезону, такође у случају да се одлучимо за изградњу објеката од чврстог материјала, који би представљали и дугорочно решење, све потребне дозволе биле би нам на располагању, рекао је Срђан Митрашиновић.
Реализацији целокупног поступка захтева низ процедуралних активности, договор је да се већ почетком 2020. године приступи решавању свих административних питања, како би камп до почетка сезоне био спреман да прими прве госте.

Крфљани ће доћи у Шабац
Делегација Шапца у граду Крфу се састала са заменицом градоначелника Зане Панагијотом, иначе београдском студенткињом и председником њихове туристичке организације Варуфасом Панајотисом. Тамо је разговарано о могућностима туристичке размене.
-Знам да је за вас Крф много више од туристичке дестинације. Ово место за народ Србије представља историју и традицију. Народ Крфа неизмерно цени ваше јуначко дело. Драго ми је да можемо да причамо о заједничким активностима. Сазнала сам да и Шабац има веома занимљиву туристичку понуду и јако занимљиве манифестације. Биће нам драго да будемо ваши гости, а онда то што видимо да препоручимо и нашим грађанима, изјавила је Зане Панагијота.
Пошто су се упознали са туристичком понудом Шапца изразили су велику заинтересованост да дођу у наш град и сазнају више о свему што наш град нуди и касније то пренесу и својим суграђанима. Панајотис је том приликом предложио и да Крф и Шабац заједно наступе на Међународном сајму туризма у Београду следеће године.
Крф је српска историја
Пут Крфа са Катићем и Митрашиновићем из Шапца су, о свом трошку, кренули и чланови Удружења грађана “Церски марш”. Као истрајни чувари традиције и сећања на српско учешће у Првом светском рату искористили су прилику да се поклоне сенима наших бораца који су животе оставили у Грчкој.
Незаобилазна је била посета острву Видо. Место које је представљало прву станицу за најтеже болесне и рањене, а за многе од њих и последњу, заслужује посебно место у нашој историји. Дух овог острва не може се описати. Мора се доживети. Из пијетета према свим умрлим чија су тела сахрањена у Јонско море на овом месту је 50 година био забрањен риболов. Тамо се још увек не купа, не пушта музика.
Вожња бродићем од Крфа до Вида траје мање од 10 минута, а посебна атмосфера се осети још током самог пута када капетан брода пусти песму “Тамо далеко”.
Општински бродић који од Града Крф превози туристе на острво Видо има на јарболу српску заставу.
Шапчани су посетили и Агеос Матеос где су споменик преминулим саборцима подигли преживели војници Дринске дивизије. Некада су ту били и њихови гробови, али остаци су касније пренети у Србију.
Земља на којој су сахрањивани војници и где им је подигнут споменик припадала је Грку Јанусу Јанулису. Земљу је поклонио српској војци, а својим потомцима оставио у аманет да је никада не продају и да брину о споменику, што су они и испоштовали. Срби су му, у знак захвалности подигли спомен бисту у родном месту.

Више од одмора
-Верујемо да је ово јако важно, важно из разлога што ће она деца која су уложила највише труда и рада бити у прилици да се поред одмора, прошетају стазама оних који су надљудским напорима сачували наш народ и нашу државу. Биће у прилици да се присете 243.000 оних који нису издржали, 150.000 оних који су успели, да виде како су наши дедови за само два месеца успоставили државу (Владу, суд, школу, затвор... чак и среска представништва)! Биће у прилици да чују и страну приче наше грчке браће. Сигурно да није било једноставно да у том тренутку 99.000 Крфљана прими чак 150.000 људи. Биће поносни на чињеницу да од почетног неповерења, остала је прича о одушевљењу тиме да није забележен ни један инцидент и велика љубав два народа. Та љубав опоравила је измучену војску у рекордно кратком року, а осетићете је и данас у сваком дели Крфа. Оно што морам да издвојим као посебно важно јесте сигурно острво Видо, како су рекли острво које представља цену слободе, прича за понос, веру, наду, место које буди толико осећања, место на коме би убеђен сам свака Српска влада морала да положи заклетву, то је место са ког је кренуо опоравак модерне српске државе, истакао је Срђан Митрашиновић о значају кампа за српску децу.


Посебна веза
Народ Крфа воли српски народ. Искрено се обрадују када чују да гост долази из Србије, скоро свако познаје некога или зна неколико речи или реченица на српском. Да такво понашање није само туристички маркетинг говори чињеница да о нашим гробљима брину боље него ми сами.
Крф има аеродром. Током бомбардовања Југославије 1999. године Крфљани су даноноћно лежали на писти телима бранећи полетање НАТО авионима.


Цена слободе
-Острво Видо јесте цена слободе. Видо је било острво смрти. Оно што је страшно јесте да су то углавном били јако млади људи, дечаци, они који су поднели повлачење преко Албанских планина најтеже. На овом каменом острву, где тада није било зеленила као што га има данас, првих 11 дана по искрцавању, по њиховим шаторима у којима су били смештени, падала је непрекидно ледена киша. На овом месту, за овај камен везивани су чамци у које су убацивани лешеви умрлих за које није било места ни за гроб на овом острву. Одавде су они одвожени на пучину и сахрањивани у плаву гробницу у таласима Јонског мора. Вероватно најтужније и најстрашније место у нашој модерној историји. Острво које сваки Србин треба да види и осети, како би се сетили и запамтили да се слобода не поклaња и да слобода није бесплатна, али да без слободе,као ни без ваздуха, нема живота. Са првим зрацима грчког сунца и првим топлим ветром са пучине почели су да се на Крфу појављују и први преживели војници са острва Видо. То је, уз пријатељство и љубав који су се осећали у ваздуху и на сваком кораку Крфа била искра која је запалила наду. Наду која је донела победу. Треба да увек будемо свесни и тога да је једини фронт који је пробијен у Великом рату - Солунски фронт и да је тај пробој Српске војске донео завршетак првог великог сукоба светских размера. На нама је да будемо достојни својих предака и да учинимо да се и наши потомци поносе нама као што се ми поносимо јунацима и мученицима којима смо дошли да се поклонимо, испричао је Божидар Катић на острву Видо, поред камена за који су везивани чамци који су одвозили мртве ка “плавој гробници”.

M. МИЈАИЛОВИЋ

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa