Инфо

7. новембар 2019.7. нов 2019.
Мајстор за дихтовање и гулаш
СВЕСТРАНИ ШАПЧАНИН ГОРАН МИЛОВАНОВИЋ

Мајстор за дихтовање и гулаш

Кажу да је његово дихтовање прозора вечно, а за његов гулаш је најбоља гаранција чињеница да се брже поједе него што се скува, јер није толико трајан
Наш Шапчанин Горан Миловановић је свестрани мајстор, и то веома добар. Кажу да је његово дихтовање прозора вечно, а за његов гулаш је најбоља гаранција чињеница да се брже поједе него што се скува, јер није толико трајан.
Гулаше кува са 18 година и то из чисте љубави, а не потребе. Прави је геније, када је реч о овом светском специјалитету. До сада је учествовао на десетак такмичења у крчкању, и са сваког се враћа са по неком наградом. Свакако да је једна од највреднијих она из Коцељеве прошле године, када је у конкуренцији од више од 200 такмичара освоји друго место.
- Душа и љубав су најбитнији за спремање доброг гулаша - шеретски нам започиње причу Миловановић.
Ми бисмо додали и стрпљење, уз доста труда. Наш саговорник каже да је најбољи гулаш управо онај који се добије применом најједноставнијег рецепта. Најбоље ствари,када је реч о кувању, научио је од своје баба Вере.
- Колико килограма меса, толико и килограма лука. Воде се велике расправе о томе да ли лук треба сецкати ручно или у сецкалици. Мој одговор је да је укус апсолутно исти. Ако журите, користите сецко, а ако имате времена, сецкајте га. Најважније је да се лук добро издинста, упржи и ту не треба бити нестрпљив - истиче Миловановић.
Није без основа ни она - што више зачина, јело је укусније. Наравно да јесте, али зачине треба пажљиво бирати и не претеривати како се не би упропастио гулаш.
- Ја волим да користим пуно зачина. Поред традиционалних, користим и рузмарин, босиљак... Свако има свог џокера, тако и ја, али немојте да ме терате да вам откријем тајну - поново се шали са нама наш саговорник.
Покушавамо да га одобровољимо, али не иде. Да није случајно мајоран, каже да није. Многи тврде да је најзаслужнији за мирис гулаша који се осети када се уђе у кафану управо мајоран.
Миловановић воли да прави гулаш са више врста меса, и то је чињеница која целој причи даје додатни шмек.
- Преферирам дивљач, али углавном кувам гулаш са пет врсти меса - јунетина, свињетина, месо дивље свиње, срне и зеца. Све се то сатима крчка. Пред крај, али наглашавам, пред крај, дода се алева паприка. Тако се ради због боје гулаша, судије су нарочито осетљиве на боју. Такође, не треба претеривати са соком од парадајза, парадајз не сме да буде доминантан укус. На самом крају, треба ставити мало чоколаде за кување, или шећера - наглашава овај познати „гулашџија“ из Шапца.
Људи који воле да кувају, онако од срца, нису сујетни. Желе да помогну свима ко им се обрати за помоћ. Тако је Миловановић помогао и нама на нашем премијерном наступу у Коцељеви ове године. И не само он, и други момци из Шапца су нам од срца помогли, али ми нисмо прошли запажено.
- Ваша редакција је спремала чили и ја и дан данас памтим тај укус у устима. Феноменлно сте га спремили. Није битно како и шта каже жири, најбоља оцена за гулаш је да се он поједе. Сигуран сам да ћу пробати да и ја скувам тај ваш чили - додаје Миловановић.
Када је реч о прилозима, Миловановић каже да је њему најлепши кромпир, а многи користе тестенину, пиринач, кнедле.
Када му „прекипи“ од кувања гулаша, овај Шапчанин воли да спреми сач. Е, за ову причу нам је открио важан детаљ. Каже да се пре него се сач поклопи, на врх ставе три веће кашике лоја и тако месо из сача буде сочне, а не суво.
Разговарати са њим о храни можемо данима, али се надамо да ћемо ускоро имати прилику да поново пробамо нешто из његовог асортимана. Знате, ваља се лично уверити у оно о чему други причају.

Жена задужена за слатко
Када смо упитали Горана Миловановића да ли спрема и слаткише, озарио се у лицу.
- Не, за слаткише је задужена моја супруга Јелена који је прави мајстор за посластице. Реформа јој је најбоља, а волим када направи домаћи корнет који напуни са пуслицама.


Пореклом из Мађарске
Гулаш је врста јела, пореклом из Мађарске, које се најчешће спрема од говеђег меса, црног лука и млевене слатке паприке. Уз паприку, која је основни зачин, за припрему гулаша се могу користити и други зачини попут кима, мајорана, ловоровог листа, црног бибера... Готов гулаш се служи уз кувану тестенину, барени кромпир или кромпир-пире. Реч „гулаш“ потиче од мађарске речи „gulyás“ (изговора се гујаш) што значи сточар, док се само јело некада звало „gulyáshús“, односно, сточно месо. Данас се реч „гулyáс“ односи на оба појма.
Н. К.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa