Инфо

31. децембар 2019.31. дец 2019.
Остварен добар  финансијски резултат
ЈАВНО КОМУНАЛНО ПРЕДУЗЕЋЕ „ВОДОВОД ШАБАЦ“

Остварен добар финансијски резултат

Циљ предузећа је да у блиској будућности комплетан град и приградска насеља буду прикључена на канализациону мрежу. Планирано је да се уради 100 километара канализационе мреже за 5.000 домаћинстава. У овом тренутку постоје слободни капацитети за прикључење око 3.000 домаћинстава на водоводну и око 1.000 на канализациону мрежу.
На годишњој конференцији Јавног комуналног предузећа „Водовод Шабац“ одржаној у среду, у Градској кући директорка Данијела Ловрин Гавриловић представила је резултате активности у 2019. години и најавила планове за наредну годину.
Посебно је нагласила, да је предузеће током 2019. године остварило изузетан финансијски резултат. Тренутно на рачуну „Водовода“ има више од 80 милиона динара. Планирају да до краја године остваре добит 20 милиона динара.
- Током целе године инвестирали смо у објекте водоснадбевања, пречишћавања и одвођења отпадних око 70 милиона. Водили смо одговорну политику и одговорно располагали средствима чиме смо сматрамо заслужили поверење грађана. Наша основна делатност је снадбевање грађана квалитетном водом за пиће, производња и дистрибуција. У 2019. години вода је била одличног квалитета – рекла је Данијела Ловрин Гавриловић.
Посебно је потенцирала инвестиције у изградњи канализационе мреже.
- Улица Табановачки пут у Мајуру, ове године је добила 750 метара канализационе мреже, а до краја године планирано је да се уради остатак као и радови на црпној станици. У улици Краља Петра првог у Поцерском Причиновићу урађен је 1,5 километар канализационе мреже, а остали радови ће бити завршени почетком следеће године. Изведени радови у ове две улице су услов да грађани из блока добију канализациону мрежу. План је да се у 2020. години наставе радови чијим завршетком ће око 400 домаћинстава Мајура и Поцерског Причиновића добити канализацију. Од великог броја пројеката на којима смо радили, посебно бих издвојила објекат пумпне станице на Мишару, захваљујући којем ће грађани Оридског басена добити квалитетну воду за пиће из градског „Водовода“. Инвестиција је финансирана средствима „Водовода“ а вредност радова је шест милиона динара. Сви суграђани који су показали интересовање и где је било техничких и законских могућности, прикључени су на мрежу – истиче Гавриловићева.
Циљ предузећа је да у блиској будућности комплетан град и приградска насеља буду прикључена на канализациону мрежу. Планирано је да се уради 100 километара канализационе мреже за 5.000 домаћинстава. У овом тренутку постоје слободни капацитети за прикључење око 3.000 домаћинстава на водоводну и око 1.000 на канализациону мрежу.
Пред шабачким водоводом је јединствен пројекат чија реализација почиње 2020. године. Реч је о изградњи вакуумске канализације. План је да се изгради 13 километара чиме ће потенцијално 700 домаћинстава добити могућност да се прикључи на канализациону мрежу. Вредност радова је 1.7 милиона евра који ће бити финансирана средствима „Водовода“.
- Оно што нисмо очекивали и што је за нас изненађење је захтев грађана Штитара за изградњу канализације. И град је такође заинтересован. Издвојена су средства у 2020. години за пројектну документацију. Недавно су код нас били инжењери из Словеније и ми смо разматрали и договорили да то буде такође вакуумска канализација, јер сматрамо да је то техничко решење најприхватљивије. То би био један засебан систем одвођења отпадних вода који би подразумевао и пречишчћавања на територији Штитара. У питању је пилот пројекат какав у Србији до сада није рађен објашњава директорка и додаје: - Грађани требају да знају да оно што смо се договорили биће и урађено. С обзиром да смо до сада испоштовали договоре сматрам да смо заслужили њихово поверење.
Ове године ЈКП „Водовод Шабац“ донело је одлуку да прикључак на водоводну и канализациону мрежу буде бесплатан за домаћинства у којима живе особе са сметњама у развоју.
- Мислим да је ово изузетно значајна одлука, јер ми као друштвено одговорно и јавно предузеће које ради у интересу свих грађана, морамо исказати солидарност према онима којима је помоћ потребна. Остаје нам обавеза да у току следеће године размотримо могућност проширења помоћи и на неке друге породице које спадају у категорију посебно осетљивих друштвених група – закључује Гавриловићева.

М.Г.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa