Инфо

28. јул 2011.28. јул 2011.
ИЗЛОЖБУ ОТВОРИЛИ ЕПИСКОП ШАБАЧКИ ЛАВРЕНТИЈЕ И ДР СЛОБОДАН МИРКОВИЋ, ПРЕДСЕДНИК ГРАДСКЕ СКУПШТИНЕ

ГРАД ПОДРЖАВА МЛАДЕ

Поводом сто година од оснивања извиђаштва у Србији Савез извиђача Србије и Савез извиђача Шапца у сарадњи са Народним музејом прошлог четвртка отворили су изложбу која обухвата велики број историјских експоната од 1911. године до данас. Изложба је увод у 8. смотру извиђача Србије која ће се одржати од 10. до 20. августа на Летњиковцу и широј околини града
Све је почело далеке 1911. године када су кола Савеза трезвене младежи, која су постојала од 1907. године у већим местима у Србији, па и у Шапцу, прерасла у извиђачке чете. Тако је на светској мапи извиђача међу првих шест земаља и Србија добила своје место. Данас је ово најмасовнија организација младих која броји преко тридесет два милиона скаута, односно извиђача.
Поводом стогодишњице од оснивања Савеза извиђача Србије прошлог четвртка у Народном музеју у Шапцу отворена је изложба „100 година млади“ која представља увод у активности 8. смотре извиђача Србије која ће се одржати од 10. до 20. августа на шабачком Летњиковцу и широј околини града који ће у овом периоду бити центар извиђаштва-скаута у Србији и Европи.
На изложби „100 година млади“, за чије постављање су се побринули директор Народног музеја Бранислав Станковић и стручни кустос мр Славољуб Петровић са целокупним особљем, може се видети велики број историјских експоната попут фотографија, разних извиђачких литература, извиђачких униформи, знамења, обележја, симбола, беџева, застава од 1911. године до данас.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa