28. jul 2011.28. jul 2011.
IZLOŽBU OTVORILI EPISKOP ŠABAČKI LAVRENTIJE I DR SLOBODAN MIRKOVIĆ, PREDSEDNIK GRADSKE SKUPŠTINE

GRAD PODRŽAVA MLADE

Povodom sto godina od osnivanja izviđaštva u Srbiji Savez izviđača Srbije i Savez izviđača Šapca u saradnji sa Narodnim muzejom prošlog četvrtka otvorili su izložbu koja obuhvata veliki broj istorijskih eksponata od 1911. godine do danas. Izložba je uvod u 8. smotru izviđača Srbije koja će se održati od 10. do 20. avgusta na Letnjikovcu i široj okolini grada
Sve je počelo daleke 1911. godine kada su kola Saveza trezvene mladeži, koja su postojala od 1907. godine u većim mestima u Srbiji, pa i u Šapcu, prerasla u izviđačke čete. Tako je na svetskoj mapi izviđača među prvih šest zemalja i Srbija dobila svoje mesto. Danas je ovo najmasovnija organizacija mladih koja broji preko trideset dva miliona skauta, odnosno izviđača.
Povodom stogodišnjice od osnivanja Saveza izviđača Srbije prošlog četvrtka u Narodnom muzeju u Šapcu otvorena je izložba „100 godina mladi“ koja predstavlja uvod u aktivnosti 8. smotre izviđača Srbije koja će se održati od 10. do 20. avgusta na šabačkom Letnjikovcu i široj okolini grada koji će u ovom periodu biti centar izviđaštva-skauta u Srbiji i Evropi.
Na izložbi „100 godina mladi“, za čije postavljanje su se pobrinuli direktor Narodnog muzeja Branislav Stanković i stručni kustos mr Slavoljub Petrović sa celokupnim osobljem, može se videti veliki broj istorijskih eksponata poput fotografija, raznih izviđačkih literatura, izviđačkih uniformi, znamenja, obeležja, simbola, bedževa, zastava od 1911. godine do danas.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa