Инфо

7. мај 2020.7. мај 2020.
Гледај, слушај и повежи
ОТВОРЕНА СОС ЛИНИЈА ЗА ПСИХОЛОШКУ ПОДРШКУ ГРАЂАНИМА

Гледај, слушај и повежи

Црвени крст Коцељева недавно је активирао СОС телефонску линију за психолошку подршку грађанима којима је она потребна у доба епидемије коронавируса. Ово је још један вид помоћи који хуманитарна организација пружа становницима коцељевачке општине
–Ми смо већ најавили раније да ћемо покренути услугу психолошке помоћи и подршке. То смо ових дана и учинили и ангажовали смо стручно лице за тај посао. Укључили смо волонтерку која је и раније била у нашим редовима, учествовала у нашим активностима. Реч је о Катарини Петровић која је сада дипломирана социјална радница и она је поново укључена у наш рад. Сви грађани који осећају потребу могу позвати 063 8190301 од 8-14 часова и могу да изложе свој проблем или да једноставно са неким поразговарају, попуне своје време у случају да су усамљени и да осећају да су узнемирени и да би им значило да са неким поделе своје осећање. Основни принципи ове наше прве психолошке помоћи су гледај, слушај и повежи- изјавио је секретар Црвеног крста Милан Глумац.
Катарина која се радо прикључила хуманитарном раду недавно је завршила факултет и нада се да ће у најкраћем могућем року добити прилику да се запосли и да своје стечено знање примењује у пракси. До тада је одлучила да се волонтерски бави својим послом и да путем телефонске СОС линије помогне старијим суграђанима у превазилажењу психолошких проблема и свих изазова данашњице.
Говорећи о мотивима свог ангажовања ова девојка истиче да је на једној страни хуманост а на другој прилика да се стекну нова искуства кроз овај вид подршке и помоћи људима.
–Кроз образовање стицала сам одређена искуства и са старим лицима и са децом и омладином. У сваком случају, сама помисао на то да могу да допринесем некоме само слушајући га ми много значи јер на тај начин знам да су моје речи до неког дошле и да су, верујем, утицале на то да се стање стабилизује и да се саговорник боље осећа. Такође, потреба да будете од помоћи а да се притом не потрошите превише је веома значајна- каже Каћа.
Психолошку помоћ и подршку углавном траже старе особе, затим породице са децом, особе које су већ у некој врсти изолације или, оно што је најзначајније и на чему треба радити, то је подршка самим волонтерима који су укључени у све активности у “доба короне” од самог почетка епидемије.
–Ова активност је заживела недавно и људи тек почињу полако да се јављају. Разговарала сам са одређеним особама и обично су то проблеми у смислу да им је потребно само да их неко саслуша како проводе време, како им је пре ове ситуације текао живот а како су се организовали сада, да ли имају неког ко им пружа помоћ и подршку , да ли им је потребно нешто од лекова, намирница или других ствари- открива Катарина и додаје да јој се чини да се људи данас највише плаше усамљености и дезинформација па је њена и улога њених колега да својим саговорницима пруже све релевантне информације.
Људи данас пролазе кроз бројне емотивне изазове, често су затворени, окренути сами себи и немају много поверења у друге. Према њеним речима, превише усамљености у оваквим ситуацијама у којој смо се сви нашли због епидемије води до предугог размишљања које, пак, често може да нас одвоји од реалног живота и проблема.
– Пре свега, можемо рећи да је то неки вид тоњења у превелика размишљања која нас могу одвући на неке стране које нису толико реалне и онда је важно да постоји тај неко ко ће вас тргнути, вратити и рећи шта је реалистична слика. Усредсредити вас на оно што су стварни проблеми а који су, да кажем, имагинарни. Они који не зависе толико од нас самих а ми их продукујемо из тог свог размишљања- објашњава Каћа.

ТРЕНИНЗИ ЗА ОЧУВАЊЕ МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА ВОЛОНТЕРА
Осим о менталном здрављу грађана у овој хуманитарној организацији размишљају и о здрављу самих волонтера укључених у све активности Црвеног крста. Зато је за њих предвиђено више тренинга са циљем да свој волонтерски посао обављају крајње одговорно и предано, као и до сада, али да науче да направе своју личну баријеру како би сачували себе.
–Поред тога што треба да носе заштитну опрему, неопходно је да се размишља и о њиховом менталном здрављу, психичком стању. Зато ћемо их кроз те тренинге упућивати на начин вођења разговора, како да слушају кориснике, које су то фразе које они треба да упуте саговорнику, да га смире, а да опет сачувају себе, да немају тај излив емоција, да сачувају дистанцу. Јер ради се ипак о младим људима. Углавном су то средњошколци или је неко од њих тек кренуо на факултет, без много животног искуства- напомиње Глумац.
Ови млади људи саговорника не виде и не могу само на основу слушања да створе јаснију слику о конкретној ситуацији, да процене о чему се ради. Када немају искуства многе ствари схватају превише озбиљно и веома емотивно.
–На тај начин долази до одређеног сагоревања. Ми се трудимо да вршимо сталне замене волонтера и одмарања тих младих људи, али како је епидемиолошка криза одмицала, све је више посла тако да нисмо у стању да их у потпуности заштитимо. Није лако са тако мало година слушати о проблемима здравствене, материјалне, социјалне природе, о породичним несугласицама...Зато, ако их не будемо са те стране чували, то може да изазове неке последице па је самим тим и Каћина улога још важнија- истиче секретар Црвеног крста.
Један од Катарининих задатака биће да своје млађе колеге научи како да се заштите од негативних, тешких прича, мисли и емоција и на који начин да амортизују све оно лоше са чиме се сусрећу. Кроз тренинге млади волонтери ће научити како да заштите најпре себе и да не дозволе да се превише лоших, негативних емоција акумулира у њима.
В. Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa