Инфо

7. мај 2020.7. мај 2020.
Попуштање не значи опуштање
ГРАД ШАБАЦ НА ИЗЛАСКУ ИЗ ВАНРЕДНОГ СТАЊА

Попуштање не значи опуштање

Ублажавање мера подразумева почетак рада угоститељских објеката, као и почетак саобраћања међуградског и градског превоза. “Кафићима и ресторанима од понедељка је дозвољено да раде уобичајено, уз поштовање мера које генерално важе за све. Дозвољено је и кретање у парковима и на јавним површинама намењеним за рекреацију и бављење спортом грађана. Од 8. маја почињу са радом и тржни центри” наводи начелник Градске управе Милан Васић
Од појаве првог случаја зараженог коронавирусом у Србији Град Шабац и градски Штаб за ванредне ситуације предузели су низ мера како би спречили појаву, а потом и ширење заразе. Дезинфиковане су све јавне површине, а рачуна се водило подједнако о заштити запослених у привреди, као и о заштити других грађана и у граду и у селима.
Влада Републике Србије, последњег дана априла, донела је низ одлука којима су ублажене мере које су донете за време ванредног стања, а данас је, после 52 дана укинуто ванредно стање. Ипак, мере заштите се морају поштовати и даље, јер и даље људи оболевају од коронавируса.
-Град је поделио више од 200.000 маски, што привреди што грађанима, како у граду тако и на сеоском подручју. Већ првог дана увођења ванредног стања 30.000 маски из робних резерви је прво дељено запосленима у трговини и услужним делатностима који су долазили у контакт са великим бројем људи, а затим и осталим по листи приоритета према томе колико је неко изложен опасности од заразе. После тога смо делили памучне маске за вишекратну употребу. Другог дана од увођења ванредног стања оформили смо кол центар за помоћ старијим суграђанима који нису смели да излазе из станова. Наши волонтери су им куповали храну и лекове. Сада је број позива знатно мањи, али број 364-130 је и даље отворен, објашњава начелник Градске управе Милан Васић.
Два дана касније почела је дизинфекција улица, тротоара и јавних површина која ће се наставити и даље свако вече, сем када пада киша. Да би се опрале све улице у граду потребно је три дана. Дезинфекционо средство, натријум хипохлорит стављено је на располагање и грађанима. Канистери са овим средством спремним за употребу постављени су прво на девет, а касније на још пет локација у граду, као и у свим приградским и сеоским месним заједницама. Председници савета месних заједница у селима задужени су за редовно допуњавање канистера.
-Управници зграда добили су сунђере и дезинфекциона средства за прављење дезобаријера. То је обезбеђено за свих 530 улаза у зградама колективног становања. На дневном нивоу се врши контрола да ли се дезинфикују гелендери, лифтови и друге просторије које користе сви станари. Све ово ће се наставити и даље, каже Васић.
Ублажавање мера подразумева почетак рада угоститељских објеката, као и почетак саобраћања међуградског и градског превоза. Уобичајене навике до пандемије сада ће изгледати потпуно другачије, јер мере заштите остају на снази.
-Смањење броја заражених довело је до ублажавања мера. Влада Републике Србије донела је низ одлука којима конкретно дефинише шта то подразумева. Једна од њих је Одлука о посебним мерама пружања услуга у области трговине на мало која обухвата продају хране и пића у угоститељским објектима и продају хране за ношење. Одлука се односи на кафиће, ресторане, пекаре у којима се служи храна и на објекте брзе хране. Пекаре и брза храна су производе могли да продају само шалтерски, а кафићи и ресторани нису радили уопште. Од понедељка им је дозвољено да раде уобичајено, уз поштовање мера које генерално важе за све. Објекти морају имати дезобабаријере, запослени маске и рукавице, мора се вршити дезинфекција простора и машина. Гости морају поштовати дистанцу, тако да за столом намењеном за четворо не може седети више од двоје људи. Поштовање ових мера контролисаће Комуналне полиција, каже Васић.
Маске неће бити обавезне за седење у баштама кафића. Ипак, како су маске у затвореном простору обавезне још није најјасније како ће гости кафића и ресторана у затвореном простору конзумирати своје наруџбине са маскама, а инструкције које је Влада послала локалним самоуправама ништа не говоре о томе.
-Дозвољено је и кретање у парковима и на јавним површинама намењеним за рекреацију и бављење спортом грађана. Првом одлуком све то је било забрањено, а од понедељка је поново допуштено, уз поштовање дистанце од два метра и не више од двоје људи у групи. За теретане на отвореном обавезна је дезинфекција справа пре и после употребе. Од 8. маја почињу са радом и тржни центри, а до сада су у њима радили само маркети. Исти услови важе и за њих. Обавезне су дезобаријере, а и запослени и посетиоци морају имати маске и рукавице, наводи Милан Васић.
Начелник Градске управе подсећа да до опуштања не сме доћи и да се све мере морају поштовати, како због себе тако и због других.

Од понедељка крећу аутобуси
Од понедељка поново функционише и јавни саобраћај, али знатно измењено. Прво је уведен међуградски саобраћај у Новом Саду и Нишу, а од 8. маја је дозвољен и приградски. Одлуком је дефинисано да локалне самоупораве јавни саобраћај уводе фазно, а у Шапцу ће он почети од 11. маја.
-Током ове седмице, заједно са превозником, се припремамо како бисмо испоштовали све захтеве из инструкција. Прва фаза подразумева да ће се превозити само запослена лица. Усклађује се и ред вожње, за почетак ће аутобуси саобраћати суботњим режимом. Мере које важе и за превоз аутобусом су обавезно ношење маски и рукавица, дезинфекција приликом уласка у аутобус и поштовање физичке дистанце како код уласка у аутобус тако и током вожње у њему. Тамо где су дупла седишта моћи ће да седи само по један путник. Наравно и возачи ће морати да буду заштићени, наводи Васић.
Контролу поштовања прописа у аутобусима обављаће редари.


Визири и за конобаре
Град Шабац је у уторак поделио 200 визира запосленима у кафићима и ресторанима.
-Сматрамо да је то добар вид заштите, пре свега за запослене, али и за госте. Угоститељи додатне сунђере за дезобаријере, маске и концентрат натријум хипохлорита могу да преузму у просторијама Комуналне полиције. Обезбеђене су довољне количине, рекао је Милан Васић.
Град Шабац је до сада визире делио медицинским радницима и био је први град у Србији који је то радио.
М. Мијаиловић

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa