Инфо

7. мај 2020.7. мај 2020.
Душин кутак
ФАРМАЦЕУТ ДУШИЦА НИКОЛИЋ: ВЕЛИЧАНСТВЕНИ МОЗАК ИЛИ КАКО САВЛАДАТИ СТРЕС

Душин кутак

Можда ова ситуација, изненадна опасност од болести и наметнута забрана кретања, може бити повод да се замислимо и направимо промену у свом животу. Најпре се промени опиремо, али пријаће нам ако научимо мозак новим вештинама и садржајима. Требало би да користимо свој мозак да он не би користио нас
Аристотел је говорио да је сврха мозга само да хлади крв, а не да учествује у мисаоном процесу, а Вил Капи додао је ово истина само за неке људе. У мозгу постоји близу сто милијарди нервних ћелија које формирају билион и билијарду веза и синапси. Од многих чуда природе, сложићете се да ово једно од највеличанственијих. Многи су задивљени мозгом, који су некада звали Свемир од килограм и триста. Тумачећи свет око нас, он га ствара и обликује по свачијој мери. Све што се осети, додирне, чује, окуси, помирише, складишти се у картицу меморије и чини спознају о свету у ком смо - скројеном по нашој мери. Сваком је дато на располагање хиљаде и хиљаде информација које се обрађују и чине наш свет каквим га спознајемо и у коме се сналазимо. Неко са већим, други са мањим успехом.
Када су ме замолили да нешто напишем о томе како да се снађемо у овим тешким временима, суочени са опасношћу и страхом од болести и смрти, прво ми је пало на памет да пишем о могућностима које су нам дате, о бриљантном компјутеру који има свако од нас. Говори се да човек користи само 10% капацитета који поседује. Мишљења сам да то није потпуно тачно, јер неуронске мреже у мозгу здравог човека непрекидно раде пуном паром.
Да би наш живот постао полетнији и срећнији, потребно је најпре да желимо да изађемо из стања летаргије у коју смо „упловили“ захваљујући монотоној свакодневици. Можда ова ситуација, изненадна опасност од болести и наметнута забрана кретања, може бити повод да се замислимо и направимо промену у свом животу. Најпре се промени опиремо, али пријаће нам ако научимо мозак новим вештинама и садржајима.
И овде природа може бити од помоћи да будемо опуштенији и снажнији, јер смо дужни да одржавамо наше тело и мозак у добром стању. Њима је потребна нега, поправка и правилно одржавање.

Боја природе око нас
Најпре би требало решити проблем несанице која је последица сталног притиска коју нам је донело мноштво контрадикторних информација у вези са овим вирусом. Почнимо са валеријаном, матичњаком, сладићем и лавандом, биљкама које се налазе на нашем поднебљу.
Рецепт: 50гр лаванде, 30гр хмеља, 20гр сладића, 30гр камилице и 30гр липе помешати и прелити са 5дл кључале воде. Оставити да одстоји 20минута, процедити и пити ујутру и увече, пола сата пре спавања.
Никако не би требало да заборавимо мајску ружу, која је сада најлековитија. Осим што умирује напетост и незрвозу, смањује менструално крварење, помаже јетри у процесима оксидације лоших састојака, а можемо њом да испирамо грло и дезинфикујемо уста. Напомињем да цветове и листове биљке никада не кувате, само их попарите кључалом водом, поклопите и попијте у року од 30 минута.
Препоручујем да у току дана скувате чај од ивањског цвећа, који је драгоцена биљка за чишћење лимфног система и јачање организма, а делује и благо релаксирајуће. Припрема: 30 до 40 гр цветића прелити са 1/2л кључале воде и попити после пола сата.
Можете се окренути хомеопатији, која за стања стреса увек има одговор. Ту је KALI PHOSPHORICUM 7C за адолесценте, KALII BROMATUM за преосетљиву децу која не могу да спавају 7-30C, NUX VOMICA 10C за пословне људе са великом одговорношћу, ARGENTUM NITRICUM 10C за жене које имају много обавеза, PULSATILA 30C за оне који су понижени на послу и у сваком смислу, AMBRA GRISEA 10C за оне који су изложени великој буци... Сваки човек за стање стреса и напетости добија други лек, у зависности од тегоба које има.
Пробајте нешто од препорученог и осетићете нови подстрек који вам је потребан за промену коју желите да направите у животу. Открићете један нови свет и пожелети да се развијате до краја живота. Пронаћи ћете инспирацију коју сте негде успут изгубили... Користите свој мозак да он не би користио вас. То ће вам донети пријатан осећај контроле а онда ће цео свет добити нову боју - боју природе око вас.

ЧАЈЕВИ ЗА СМИРЕЊЕ
Рецепт 1: 50гр валеријане, 30гр липе, 30гр коприве и 30гр камилице прелити са 3 дл воде и попити пола сата пред спавање. Можете попити и дневну комбинацију истих биљака, уколико имате велики притисак на послу. Неће вас умртвити, само опустити.
Рецепт2: 30гр матичњака, 20 гр сладића, 30гр хмеља, 20гр корена чичка и 20гр нане прелити са 3дл кључале воде и оставити да стоји од 20 до (најдуже) 30 минута. Најбоље је попити припремљен чај непосредно пред спавање.

СЕРОТОНИН И Б6
Ограничите унос кофеина, јер он има најпре стимулаторни ефекат, али у већим количинама погоршава депресију. Алкохол такође умањује вашу способност да изађете на крај са проблемима. Замените ове напитке чајевима, једите намирнице које су богате триптофаном, који је потребан за производњу серотонина, материје која поправља расположење. Можете га наћи у многим намирницама богатим беланчевинама као што је млеко, ћуретина, урме, лешници... Важан нам је и витамин Б6, који се налази у месу, риби, јајима, зеленом поврћу, коштуњавом воћу... Избегавајте просте шећере, који вам тренутно дају снагу, али који брзо доводе до пада енергије и слабости. Зачините јела ориганом или рузмарином и пијте довољно течности – чајеве, воду и сокове од свежег воћа.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa