Инфо

7. мај 2020.7. мај 2020.
НОВИ ИЛИ СТАРИ ФОРМАТ?
ФУДБАЛ: НАСТАВАК СЕЗОНЕ

НОВИ ИЛИ СТАРИ ФОРМАТ?

Наставак реалан. Упитан начин и кредибилитет ако се откажу доигравања. За пун формат неопходно готово два месеца. Мачва има нешто лакши распоред у односу на ривале, али и велики заостатак
Уколико није било тренутних и изненадних преокрета, док читатве овај текст, ванредно стање више није на снази. Мај је започео, а у спортским оквирима се разматра како наставити тамо где се стало средином марта. У фудбалу коначну одлуку доноси Фудбалски савез Србије, а сви нижи Савези, поступаће после одлуке врха. Сва је прилика, првенство ће бити настављено, прекида/поништавања сезоне неће бити, али је сада упитно на који начин ће првенство и Куп бити приведени крају.
Из спортских, али и не само спортских инстанци, најављено је да ће већ до краја маја поново стартовати утакмице, без присуства публике. Последњи термин за одлуку је 25. мај, али је реално да то буде и раније. Према незваничним информацијама из медија са националном покривеношћу, реалнија опција је да домаћи шампионат буде без плеј офа и плеј аута, што би значило да следе још само четири кола. Овакво решење би шабачку МАЧВУ оставило са минималним шансама да избори опстанак. Ипак, не гледају благонаклоно ни други тимови на овакву одлуку. Нишки „Раднички“ је већ најавио да ће играти други тим уколико не буде доигравања. Како би у том случају много екипа било „незаинтересовано“, јер не могу значајније променити свој пласман (на врху и доњем делу табеле), реално је да би слично урадиле још неке екипе, чиме би и кредибилитет такмичења био доведен у питање.
На другој страни, уколико би говорили о убрзаном темпу, среда – субота, осим изазова за физичку спрему, било би неопходно шест недеља за завршетак сезоне по још увек важећем систему (четири кола регуларног дела и седам доигравања), односно која недеља више због завршнице Купа и баража, уколико остану на снази. У овој солуцији постоји опасност високих температура крајем јуна и у јулу, но рефлектори омогућавају утакмице у вечерњим сатима. Ко нема рефлекторе, имао би могућност домаћинства на другој локацији. Солуција додатних баража у којима наступају претпоследњи и последњи тим Супер лиге, односно трећепласиорани и четвртопласирани у Првој лиги, помињан је у опцији прекида шампионата, која, чини се, више није на столу.
У наредна четири кола МАЧВУ очекују мечеви против Вождовца и Спартака у Шапцу, односно Младости и Чукаричког у гостима. У односу на мечеве Инђије и Рада, „црвено-црни“ имају нешто лакше ривале, али је и бодовни заостатак значајан, уз упитник у кавим саставима би наступиле екипе.
Већ смо писали о нижим ранговима, предлозима о подели у српсколигашком и зонашком рангу, али све је то на чекању до смерница из ФСС.

Стартовала и Мачва
Пауза је била довољно дуга да наставак колективног тренажног процеса можемо фактички дефинисати као нови почетак. После месец и по дана индивидуалног рада у кућним условима, шабачки суперлигаш се вратио заједничким тренинзима, наравно у мањим групама у поптуности усклађено са препорукама о безбедности.


Д. Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa