Инфо

22. октобар 2020.22. окт 2020.
НОВИ ИЗВЕШТАЈ, СТАРИ ПРОБЛЕМИ
ЗАЈЕДНИЧКА СЕДНИЦА УО ЦЕНТРА ЗА СОЦИЈАЛНИ РАД И ОПШТИНСКОГ ВЕЋА

НОВИ ИЗВЕШТАЈ, СТАРИ ПРОБЛЕМИ

„Иако смо мала општина имамо велики број пријава насиља и два запослена која покривају све то. Дежурају 24 сата и имају обавезу приправности. Морамо да реагујемо на сваки позив полиције. Ми смо иначе мали Центар и по систематизацији и имамо недовољан број запослених иначе да би се одговорило на све оно што посао подразумева, а већ сада, у овим условима, када нам недостају два радника, то само ми знамо како се сналазимо и шта радимо- поручила је директорка Центра за социјални рад
За ефикаснији рад Центра за социјални рад недостају правник и социјални радник. То је још једном истакнуто као проблем на заједничкој седници Управног одбора ове установе са Општинским већем у Коцељеви.
Наиме, иако по систематизацији имају право на лице које би обављало правне послове, ово место је упражњено већ три године, од одласка претходног запосленог у пензију. Од тада ова социјална установа није добила сагласност надлежног министарства за пријем новог радника. Такође, Центар је након отказа уговора о раду на захтев запосленог остао и без једног социјалног радника и јединог водитеља случаја, јер је други социјални радник супервизор.

–Већ смо причали о овој теми. По систематизацији радних места постоји то радно место. Поред правника недостаје нам социјални радник. Ми смо упућивали захтеве, писали и надлежном министарству и Влади Републике Србије за давање сагласности за пријем радника. Још 2017-е године, одмах по одласку дотадашње правнице у пензију, од комисије Владе Републике Србије добили смо закључак да се одобрава пријем правника у Центар за социјални рад али уз прибављање сагласности Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања што оно никада није учинило, позивајући се на уредбу о забрани запошљавања. Од тада, сваки пут када се обратимо министарству, добијемо буквално исти одговор. Мислим да се само промени датум на том допису и ништа друго. Ја не видим неко решење. Чини ми се да смо једини Центар који уопште нема правника- закључила је директорка Зорица Савић.

У извештају о раду за прошлу годину наводи се да на пословима јавних овлашћења тренутно раде директор и супервизор који обављају и послове водитеља случаја, али да супервизор због нарушеног здравственог стања често одсуствује са посла те установа остаје без стручних радника. У тим ситуацијама директорка, која је по занимању дипломирани психолог, сама обавља све стручне послове чиме је озбиљно урушен квалитет рада са корисницима јер се не могу формирати стучни тимови, онемогућено је поступање интерног тима за заштиту жртава насиља или старатељска заштита.

НАСИЉЕ У ПОРАСТУ
Директорка је истакла да је присутан пораст насиља и да је одговорност Центра велика али да све послове “покривају” два запослена.
–Рецимо, у 2019-ој смо имали два убиства, у Свилеуви и Баталагама. Прва реакција која је била чим сам стигла на посао, стигао је већ допис из министарства о извештају. То показује да имамо велику одговорност. Чим се нека вест појави у медијима истог тренутка се контактира Центар за социјални рад и одмах се тражи да се достави извештај. Да ли су ти људи били на евиденцији, да ли је било пријава насиља пре тога и да се догодило да су се та два случаја налазила на нашој евиденцији или да је насиље већ било пријављивано, одговорност Центра би била огромна. Иако смо мала општина имамо велики број пријава насиља и два запослена која покривају све то. Дежурају 24 сата и имају обавезу приправности. Морамо да реагујемо на сваки позив полиције. Ми смо иначе мали Центар и по систематизацији и имамо недовољан број запослених иначе да би се одговорило на све оно што посао подразумева, а већ сада, у овим условима, када нам недостају два радника, то само ми знамо како се сналазимо и шта радимо- поручила је Савић и додала да на месечном нивоу у просеку има од 5-6 пријава насиља те да је симптоматично да је тај број већи крајем јесени и у току зиме јер су чланови породице у том периоду упућенији једни на друге.



ПОТРЕБНА СИГУРНА КУЋА
Неретко се насиље у породици понавља. Међутим, социјалним радницима као и читавом систему “руке су везане” без сагласности жртве. Такође, веома је тешко обезбедити смештај за жртву у сигурној кући јер све локалне самоуправе које их имају чувају капацитете за жртве насиља са њиховог подручја.
–Ми имамо једно прихватилиште у Шапцу, приватно прихватилиште, и то нам буде уступљено на коришћење док не нађемо неко решење и жртви обезбедимо посао. Ту заиста имамо добру сарадњу са локалном самоуправом јер жртва има предност приликом запошљавања и проналажења радног места. На тај начин им омогућимо да могу самостално да функционишу и остваре економску независност- објаснила је директорка Центра за социјални рад и додала да би на нивоу региона требала да постоји једна сигурна кућа која би покрила потребе свих Центара у овом делу Србије.


ПОРОДИЦА ИМА КЉУЧНУ УЛОГУ
Председник Општинског већа Душан Илинчић подсетио је да се у овом крају у протеклих годину дана догодило неколико убистава у којима је разлог била љубомора.
Одговарајући на питање како је могуће препознати потенцијалног насилника и превенирати такве случајеве, те шта као друштво можемо да учинимо, Зорица Савић је истакла да је породица та која би прва морала да реагује када примети било какве симптоме који могу да указују на некакве поремећаје у понашању и испољавање агресије.
–Тешко је то уочити у некој службеној комуникацији. Тврдим да Закон о превенцији насиља у породици треба да укључи и здравствене установе, јер ти људи не морају да имају психијатријску дијагнозу, али свака промена понашања је знак да треба да се укључи и здравствена установа јер је ово јако тешко препознати- закључила је Савић.

БРОЈ КОРИСНИКА УОБИЧАЈЕН
У прошлој години на евиденцији Центра за социјални рад у Коцељеви налазило се нешто више од 1,3 хиљаде људи, стотињак мање него 2018-е. Према речима надлежних, ове године број корисника је уобичајен.
–Вероватно има људи који би имали потребу да се обрате за помоћ али то не чине јер нису довољно информисани о својим правима или једноставно то не желе да учине. Што се тиче 2020-е године није дошло до неког драстичног повећања. Приметан је незнатан пораст броја корисника новчане социјалне помоћи- изјавила је Зорица Савић.

В. Бошковић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa