Инфо

22. октобар 2020.22. окт 2020.
Укључимо се, промовишимо разлике!
Пројекат - Кључ за инклузију

Укључимо се, промовишимо разлике!

Пројекат „Јачање капацитета локалне и ромске заједнице на територији града Шапца за инклузивне процесе - УКЉУЧИМО СЕ (Кључ за инклузију)“ доприноси оснаживању и унапређењу друштвеног положаја ромске заједнице на територији Града
У оквиру пројекта „Јачање капацитета локалне и ромске заједнице на територији града Шапца за инклузивне процесе - УКЉУЧИМО СЕ (Кључ за инклузију)“ који реализује Град Шабац и партнери Екуменска хуманитарна организација из Новог Сада и Висока школа социјалног рада из Београда у Шабачком позоришту одржан је Интеркултурални фестивал „Плесом кроз бајку“.

-Налазимо се у завршној фази пројекта који финансира Европска унија и СКГО, а тиче се инклузије Рома. Вредност пројекта је око 60 000 евра, и 90 одсто средстава долази од ЕУ. Циљ је да ромска заједница на што бољи и ефикаснији начин буде укључена и буде информисана, о својим правима и услугама које може остварити. Део пројектних активности обухватао је и анкету која је спроведена како бисмо сазнали са којим се све проблемима суочавају Роми, а потом да се локална самоуправа укључи у решавање - навео је Горан Стојићевић менаџер пројекта.
Јачањм капацитета и механизама за подизање нивоа свести о методама превазилажења дискриминације и стварањем мреже за инклузију која обухвата више значајних чинилаца смањује се стигма према ромској популацији.

-Образовање је само један од алата у борби против сиромаштва и начин да се изађе из зачараног круга. Оно што бисмо истакли као важно је да Роми увиде значај образовања и да буду информисани о правима, обавезама родитеља. Наш циљ је да анимирамо ромску заједницу и да је укључимо у одређене процесе на нивоу града Шапца -каже Милисав Милинковић, пројектни координатор из Екуменске хуманитарне организације која више од две деценије делује на пољу прихватања различитости и друштвено одговорног рада са рањивим и маргинализованим групама.

-Истраживања која су спроведена код нас, како од стране локалних, тако и интернационалних организација показала су да је ромска заједница на територији Србије једна од највише погођених, не само Ковидом, већ и сиромаштвом. На основу тих сазнања желели смо да покренемо и формирамо мрежу за инклузију на територији града Шапца. Чланови су представници институција, од Центра за социјални рад, преко организација цивилног рада до школа, како бисмо заједничким снагама промовисали социјалну инклузију.
Основна идеја пројекта је да се промовише ромска култура и ромски културни идентитет, али и културно наслеђе других националних заједница које живе на територији Града Шапца.



-Све наше активности су усмерене ка промоцији различитости. Предрасуде према ромској популацији нису добре и желимо да их оснажимо, што смо и чинили кроз сет обука. Сматрам да смо током протеклих годину дана успели да их анимирамо, али и да пошаљемо важну поруку локалном становништву да предрасуде никада нису добре - појаснила је др Сања Ђурђевић у име Високе школе социјалног рада из Београда.
Због епидемиолошких мера, програму није присуствовала публика, иако је првобитно планирано. Целокупан програм биће емитован на телевизији и друштвеним мрежама.

-Наше друштво је културно-уметничким програмом подржало пројекат и као део активности расписали смо литерарни конкурс на тему различитости „Различти, а опет исти“ за ученике основних школа. Одзив је био велики, и за најбоље предвиђене су награде. Шабачке мажореткиње са гостима припремиле су „Плесом кроз бајку“ где кроз игру представљамо ромску легенду- Љубица Павловић председница Културно-уметничког друштва „Шабачке мажореткиње“.

Фото: Екуменска
хуманитарна организација
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa