Инфо

22. октобар 2020.22. окт 2020.
Из Калифорније до Мале Врањске
Јапанска јабука

Из Калифорније до Мале Врањске

Изгледом подсећа више на зелени парадајз него на јабуку. Мирисом “вуче” на мешавину крушке и поморанџе, а укус је нешто између шљиве, кајсије и мушмуле
Персимон или “каки”, јапанска јабука необичног изгледа, мириса и укуса, стигла је у двориште Добросава Јовановића у Малој Врањској пре двадесет година. Садница несвакодашње воћке преко океана прешла је авионом у деда Добросављевом коферу, када је после дугог низа година, из Америке кренуо да посети очево имање код Шапца. Пун род кренуо је после неколико година, а комшије Јовановића кажу да воћка никад није прскана и да изнова рађа сочне плодове.

- Изгледом подсећа више на зелени парадајз него на јабуку. Мирисом “вуче” на мешавину крушке и поморанџе, а укус је нешто између шљиве, кајсије и мушмуле. Из далека личи на дрво јабуке, али изблиза опет као да је у том малом дрвету удробљено неколико воћки. Заиста необично..за све ове године ни једна се грана није осушила а рађа у гроздовима. Никад нисам видео ништа слично. Ми је зовемо америчка јабука зато што је из Лос Анђелеса стигла у наше село - каже један од комшија. Наследници деда Добросава и даље живе у далекој Калифорнији. Кад дођу у завичај, пред вратима породичне куће их дочека персимон - јапанска јабука, чија се егзотична арома преплиће са мирисом оближњег шљивика.

С.Гајић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa