Инфо

14. јануар 2021.14. јан 2021.
Дуга појачала  радост Божића
ПРАЗНИЧНО РАСПОЛОЖЕЊЕ У МАЧВИ

Дуга појачала радост Божића

Несвакидашња природна појава увеличала дане уобичајеног породичног окупљања, које карактерише почетак сваке године. Корона није угасила Бадњак, ломљење чеснице и вечерње литургије
У најранијим сатима Бадњег дана, када одлазе у шуме да секу Бадњак, мачвански домаћини су на небу видели дугу. То је кажу добар знак за наступајућу годину и велики празник Срба Божић, чија је радост и срећа коју је донео била појачана, несвакидашњом природном појавом.

- Корона је у многоме пореметила наше планове, али хлеба ће како видим бити. Пшеница се зелени. Добро је избокорала и овај снег јој добро дође да заштити младе биљке од промрзавања. Њиве под пшеницом треба редовно обилазити. Уочена је појава опасних глодара који би усеву могли нанети велику штету. Зато је нужна благовремена интервенција и постављање одговарајућих мамаца, који се могу наћи у пољопривредним апотекама, ради заштите младих биљака.

Уверен сам да ће и пшеница која је касније сејана добро избокорати, што је предуслов доброг приноса, каже агроном Младен Игњатовић из Клења.

Ратари са којима смо разговарали истичу да их корона и празник нису “успавали”. Наиме вредно су радили, поштујући мере Кризног штаба за спречавање развоја опасног вируса и све обичаје везане за Божић, најрадоснији и највеселији празник, када је породица на окупу. Без обзира на све тешкоће везане за здравствену ситуацију, чланови породица који живе и раде далеко од родног места, потрудили су се да стигну до огњишта, пробају овогодишњу печеницу и разне друге ђаконије, које нису изостале на богатим трпезама.

Испред цркви је паљен Бадњак, ломљена чесница, а одржаване су и литургије у славу празника. Истина све то уз велику дозу опреза и поштовање мера Штаба и цркве која је благовремено упозорила вернике на специфичност услова у којима се одвијао Божић.

Наравно, нису изостала ни уобичајена честитања, поготово другог и трећег дана трајања празника, када се одлазило у посете пријатељима и родбини. Првог дана Божића овдашњи домаћини су били код својих кућа и у празничном расположењу, наздрављали једни другима за срећну и берићетну 2021. годину.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa