Инфо

14. јануар 2021.14. јан 2021.
ВАКЦИНЕ И БОРБА У ГЕРОНТОЛОШКОМ ЦЕНТРУ
ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА У ШАПЦУ

ВАКЦИНЕ И БОРБА У ГЕРОНТОЛОШКОМ ЦЕНТРУ

Имунизација на Ковид 19 у Србији је почела пре 20-ак дана. Прво су у нашу земљу стигле Фајзерове вакцине, којим су се вакцинисали премијерка Ана Брнабић и неки чланови Кризног штаба, а потом и руске Спутник које су примили председник Скупштине Ивица Дачић и министар војни Александар Вулин.
Приоритет у добијању вакцина имали су корисници домова за старе, а потом медицински радници. Од понедељка за вакцине могу да се пријаве и грађани, а уколико желе могу бирати и произвођача.
Подсећамо, имунитет се стиче тек после добијања друге дозе. Између две дозе вакцине неопходно је да прође три до четири недеље.

Прве дозе Pfizer-BioNTech COVID –19 вакцине стигле су последњег дана протекле године у Геронтолошки центар у Шапцу. Уз Центар за контролу и превенцију болести Завода за јавно здравље Шабац у имунизацији је учествовало и медицинско особље Дома здравља “Др Драга Љочић” Шабац, као и Геронтолошког центра Шабац. Тог дана вакцинисано је 156 корисника ове установе.
-Један од приоритета Града Шапца је брига о најстаријим суграђанима. Прве дозе вакцина против Ковида 19 примили су наши најстарији суграђани који су изразили жељу да буду вакцинисани.

Вакцина као начин борбе са проблемом
-Велико ми је задовољство што Министарство здравља на овај начин мисли о свим својим суграђанима- рекао је у Општој болници градоначелник Шапца др Александар Пајић, и додао:
-После Геронтолошког центра настављамо вакцинацију здравствених раника. Сигуран сам да ћемо у наредном периоду имати прилку да и остали суграђани приме ову вакцину и да се напокон изборимо са овим проблемом.


Имунизација је један од кључних корака у спречавању ширења вируса, истакла је Марија Марковић директорка Геронтолошког центра у Шапцу, те ће значајан део корисника те установе добити препоручену дозу вакцине. Здравствени радници ће прегледом утврдити опште здравствено стање сваког од корисника пре саме вакцинације.

-Након десет месеци, поштујући све неопходне мере заштите, препоруке, инструкције и процедуре ресорног Министарства и Завода за јавно здравље Шабац нисмо имали заражених корисника и сада приступамо вакцинацији. Уз личну или сагласност старатеља сви ће добити вакцину.

Иако је Геронтолошки центар у Шапцу свих 10 месеци одолевао вирусу, за шта је и награђен од Владе Републике Србије, Ковид се у њему појавио непосредно пред вакцинацију, па су се и први симптоми код корисника испољили дан или два по примању вакцине. Тренутно је у овој установи заражено више од 120 корисника и двадесетак запослених. Десетак заражених корисника налази се у Општој болници са средње тешким здравственим стањем.

Овим поводом, 9. јануара, саопштењем се огласио и градоначелник Шапца Александар Пајић.



-По добијању информације од директорке Геронтолошког центра у Шапцу да је дошло до нарушавања епидемиолошке ситуације у тој установи, упутио сам налог директорима свих здравствених установа да се максимално ангажују како би се предузеле све неопходне мере и на најбољи начин решила новонастала ситуација.

Тим стручњака из Завода за јавно здравље у Шапцу већ је обишао Геронтолошки центар и наложио предузимање свих неопходних мера. Шабачка Општа болница повећала је број здравствених радника који ће бити на услузи нашим најстаријим суграђанима.

У Геронтолошком центру укупно је осам ковид позитивних корисника. Сви су стабилног општег стања. Налазе се у изолацији, а осим ковид позитивних, изоловани су и њихови контакти. Ради пружања адекватније медицинске неге, могуће је да неки инфицирани суграђани буду пребачени у Општу болницу у Шапцу.

Борба за заштиту живота људи је приоритет града Шапца и читаве државе. У тој борби нема одустајања и предаје. Будимо одговорни јер само заједничким снагама можемо да победимо ову опаку болест, стоји у саопштењу градоначелника Пајића.

Вакцинација прве групе здравствених радника из шабачке Опште болнице обављена је у петак у просторијама Службе за поливалентну патронажу. Фајзерову вакцину против Covida - 19, примио је 151 запослени. Тим поводом у Шапцу је боравио државни секретар у Министарству здравља, Мирсад Ђерлек.
-Отворили смо 40 нових пунктова за вакцинацију у општим болницама широм Србије. Дошао сам у Шабац да видим како ствари функционишу на терену, јер је у наредном периоду планиран велики број посета градовима како би разговарали са што већим бројем наших суграђана и како би ова имунизација била што успешнија. Планирамо да ћемо доћи до 165 пунктова за вакцинацију. Упоредо се наставља имунизација у геронтолошким центрима. Након тога, желимо да вакцинишемо групу старију од 75 година, којих је укупно око 500.000. Очекујемо да ће се око 75 одсто ове групације одазвати на вакцину, што би било око 300.000. Након њих иде група млађа од 65 година, али са комобирдитетим. Са свима њима би смо завршили прву фазу имунизације, којом би било обухваћено 720.000 грађана.

Најновији извештај
Непосредно пред закључење овог броја стигло је саопштење из кабинета градоначелника Шапца Александра Пајић о стању у Геронтолошком центру.
-Борба за наше најстарије суграђане не престаје. Након тестирања свих асимптоматских особа у Геронтолошком центру које је спровео Завод за јавно здравље Шабац укупно је позитивно 124 корисника и 20 запослених.
Градски Штаб за ванредне ситуације упутио је додатно медицинско особље које ће пружити помоћ запосленима у Геронтолошком центру у борби против ковида, а уједно се наставља и континуирано снабдевање центра заштитном медицинском опремом.
Радни тим који је ангажован од стране штаба прати у континуитиету здравствено стање корисника и запослених, као и координацију свих активности које диктира актуелна епидемиолошка ситуација.
Из штаба апелују да извештавање у вези са Геронтолошким центром буде засновано искључиво на чињеничном стању и званичним извештајима релевантних институција.
Здравље грађана јесте најважнији приоритет Града Шапца и боримо се заједно за њега, наводи се у саопштењу градоначелника.


У другој фази су планирани државни службеници, запослени у локалним самоуправама, просветари, војска и полиција, укупно око 740.000 људи. И у трећој нам остаје још око милион и седамстотина хиљада, како би дошли до колективног имунитета, јер без њега нема победе над Covidom -19- истакао је Мирсад Ђерлек у Шапцу и напоменуо да је здравствени систем у Србији толико добро организован да он не сумња у успех.

-Колико смо јаки показали смо у претходних девет месеци, а посебно у трећем таласу где смо имали дневно од 7.500-8.000 оболелих, око 10.000 хоспитализованих. Све смо то издржали, сваког пацијента збринули- истакао је Ђерлек.

Грађани који желе да приме вакцину могу се пријавити путем портала еУправа.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa